Ex -Yu

Suđenje za "Loru" trajalo godinama, konačno osuđeni upravnik i čuvar logora

Suđenje za "Loru" trajalo godinama, konačno osuđeni upravnik i čuvar logora
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell | Suđenje za "Loru" trajalo godinama, konačno osuđeni komandir i čuvar logora

SPLIT - Zbog ratnog zločina nad civilima u "Lori", početkom rata u Hrvatskoj, danas su na splitskom Županijskom sudu nepravosnažno osuđeni bivši upravnik Tomislav Duić na osam godina i šest mjeseci te čuvar Emilio Bungur na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Obojica su tokom dokaznog postupka negirala djelo za koje ih terete, a sudiji Vladimiru Živaljiću su izjavili da se ne osjećaju krivim.

Njihovi branioci Hrvoje Alajbeg i Vinko Burazer ukazivali su na manjkavost optužnice, puno politike u postupku, ali i da im se sudi izvan ustavno-pravnog okvira i protivno međunarodnom kaznenom i ratnom pravu, povelji UN- a te Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Oba advokata su u završnim govorima tražili oslobađajuće presude za Duića i Bungura, prenosi Index.

Bivšem šefu Vojno-istražnog centra "Lora" Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudilo se za ratni zločin nad civilima koji je počinjen u Ratnoj luci Lora početkom rata. 

U postupku "Lora 1" obojica su bili pravosnažno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest.

Suđenje za "Loru 1" je bilo ponovljeno, a potom je na traženje pojedinih optuženih spojeno u jedan predmet s "Lorom 2".

Krajem januara 2017. ta su dva predmeta razdvojena. 

Duiću i Bunguru se sada sudilo u obnovljenom postupku jer su obojica u vrijeme suđenja bili u bijegu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije