Ex -Yu

Sudu u Strazburu podneseno još deset tužbi protiv Hrvatske

Sudu u Strazburu podneseno još deset tužbi protiv Hrvatske
Foto: Ilustracija | Sudu u Strazburu podneseno još deset tužbi protiv Hrvatske

STRAZBUR - Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH predalo je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu 10 tužbi protiv Hrvatske zbog nemogućnosti ostvarivanja stečenih prava Srba u toj zemlji, rekao je predsjednik Udruženja Nikola Puzigaća.

"U posljednje vrijeme Srbi u Hrvatskoj su posebno obespravljeni jer im se oduzima pravo na stanarsko zbrinjavanje u Hrvatskoj, iako su prije rata imali stan u toj zemlji. Mislim da bi Evropski sud za ljudska prava u Strazburu trebalo da se posebno pozabavi ovim slučajevima", rekao je Puzigaća.

On je naveo da očekuje da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu postupiti po tužbama Udruženja, jer institucije u Hrvatskoj godinama opstruišu rješavanje statusnih prava izbjeglih Srba u toj zemlji.

Puzigaća je podsjetio da je Udruženje, od 60 pripremljenih tužbi ove godine, do danas podnijelo 20 kolektivnih tužbi članova Udruženja Evropskom sudu za ljudska prava protiv Hrvatske.

On je pojasnio da su tužbe podnesene zbog toga što su Srbi izbjegli iz Hrvatske dvije decenije nakon rata i dalje poniženi i diskriminisani u ostvarivanju svojih radnih, penzionih, stanarskih i drugih prava koja su prije rata imali u Hrvatskoj.

Puzigaća je podsjetio da je Udruženje ranije podnijelo na desetine tužbi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv Hrvatske, na koje nije bilo odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije