Ex -Yu

Švajcarski list: Hrvatska vlada nečovječni ustaški režim uzima u zaštitu

Švajcarski list: Hrvatska vlada nečovječni ustaški režim uzima u zaštitu
Foto: Ilustracija | Švajcarski list: Hrvatska vlada nečovječni ustaški režim uzima u zaštitu

ZAGREB - "Neue zürcher zeitung" (NZZ) objavio je članak u kom se bave sa suočavanjem Hrvatske sa svojom fašističkom prošlošću i filmom "Dnevnik Diane Budisavljević".

Ističu da se hrvatska vlada "ne može pohvaliti odnosom prema fašističkoj prošlosti" i da se desnica nadala kako će film godine u Hrvatskoj 2019. biti "General".

"Ovaj navodno najskuplji hrvatski film je posveta Anti Gotovini, zapovjedniku hrvatske vojske u jugoslovenskom ratu 1990-ih koji je pred tribunalom u Hagu morao odgovarati za progon desetina hiljada srpskih civila iz Hrvatske. Gotovina je oslobođen nakon žalbe, u Hrvatskoj ga se smatra narodnim herojem, a on se danas bavi uzgojem tune u Jadranu", piše NZZ.

Pobjeda na festivalu u Puli

Više pažnje u Hrvatskoj izazvao je film sasvim drugačije perspektive i manjeg budžeta, "Dnevnik Diane Budisavljević" koji pripovijeda o ženi koja je i do 10 hiljada srpske djece spasila iz konc-logora fašističkog ustaškog režima.

Navodi se da je film dobio glavnu nagradu na festivalu u Puli i da sada kreće u kino-distribuciju, ali i da je rasprava o njemu u javnosti vrlo napeta.

"Istoričar sa Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Klasić dobio je prijetnje smrću s desne scene, jer je izrazio zadovoljstvo zbog nagrada koje je film dobio", piše NZZ, prenosi Index.hr.

Zločinački ustaški režim

U članku se ističe kako je Diana Budisavljević, rođena Obeksner, dosad većinom bila nepoznata hrvatskoj javnosti, iako je Državni arhiv objavio njen dnevnik još 2003. NDH se opisuje kao "vazalski režim" koji je "oponašao nacističku Njemačku" te je provodio "politiku uništenja" Židova, Roma i Srba. Ustaše su u tu svrhu otvorile i logor Jasenovac stotinjak kilometara do Zagreba, navodi švajcarski list.

Kada je riječ o Diani Budisavljević, ističe se da je mnogi počinju upoređivati s Oskarom Šindlerom kojega je proslavio film Stivena Spilberga.

Hrvatska vlada brani režim NDH

Takođe, treba uzeti u obzir da su Nijemci podržali akciju spašavanja srpske djece koju je pokrenula Budisavljević ne samo iz humanitarnih motiva, nego i jer im je stvarala probleme ustaška politika progona Srba koja je jačala Titove partizane.

"Diani Budisavljević je uspjela provesti jednu od najvećih akcija spašavanja progonjenih u Drugom svjetskom ratu", piše NZZ i dodaje kako se današnja Hrvatska, članica EU-a, i dalje teško nosi s tim naslijeđem. List navodi da je ustaški režim počinio strašne zločine, ali da "hrvatska vlada uzima taj nečovječni režim u zaštitu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije