Ex -Yu

Sve spremno za vježbu "Vek pobednika 1918-2018"

Sve spremno za vježbu "Vek pobednika 1918-2018"
Foto: N.N. | Sve spremno za vježbu "Vek pobednika 1918-2018"

BEOGRAD - U čast obilježavanja stpogodišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu u Srbiji će sutra biti održana velika vojna "Vek pobednika 1918-2018" kojoj će prisustvovati predsjednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Riječ je o jednoj od najvećih vojnih vježbi u regionu u kojoj će učestvovati 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa oko 645 borbenih sistema, a prema riječima ministra odbrane Aleksandra Vulina, Vojska Srbije je u potpunosti spremna za veliku vježbu sa bojevim gađanjem.

Združena, višestepena i jednostrana taktička vježba sa bojevim gađanjem "Vek pobednika 1918-2018" održava se u čast obilježavanja stogodišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu.

Izvodi se istovremeno na 10 lokacija po temi "Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije", a u njoj učestvuje oko 8.000 pripadnika Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i više od 600 borbenih sistema i vazduhoplova.

Načelnik Uprave za obavještajno-izvidacke poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Ilija Todorov rekao je za RTS da će se istovremeno na deset lokacija izvoditi planske, vježbovne i borbene aktivnosti na kojima ce učestvovati 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 artiljeriskih i raketnih sistema, kako zemaljskih tako i PVO.

Todorov je rekao da je sve spremno za vježbu i najavio da će ona biti efektna, jedinstvena i jedna od najvećih još od vremena JNA.

Todorov ističe da je riječ o kompleksnoj vježbi, zasnovanoj na odluci predsednika republike i vrhovnog komandanta koja ce se sprovesti uz smjernice ministra odbrane i uz naređenja iz Generalštaba.

"Kopnena vojska sadejstvuje sa vazdušnim snagama na deset lokacija širom Srbije", kaže Todorov.

Dodaje da je taj način obiljeđžavanja godišnjice Prvog svjetskog rata izabran da bi se odalo priznanje precima koji su izvojevali pobjede u tom vojnom sukobu.

Kako ističe, istovremeno ce biti prikazana sposobnost vojske da odgovori rizicima, izazovima i prijetnjama.

"Zalažemo se za mir i to ce biti vidljivo na vježbama", poručuje Todorov.

Navodi da lično može da potvrdi da su starješine i vojnici posvećeni zadatku i da se to moglo vidjeti tokom svih priprema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije