Ex -Yu

Sveštenici na saslušanju zbog litije, građani se okupili ispred suda

Sveštenici na saslušanju zbog litije, građani se okupili ispred suda
Foto: in4s.net | Sveštenici na saslušanju zbog litije, građani se okupili ispred suda

BERANE - U Osnovnom sudu u Beranama u toku je saslušanje pet beranskih sveštenika zbog tradicionalne litije u tom gradu na Đurđevdan, 6. maja.

Ispred zgrade Suda okupio se veliki broj Beranaca, koji poručuju da se neće razići dok optužbe ne budu odbačene.

"Ne damo svetinje, ne damo sveštenike!", uzvikuju okupljeni, među kojima su porodice sveštenika, prijatelji, vjernici, kao i opštinski funkcioneri.

Iz Eparhije budimljansko-nikšićke saopšteno je da je među njima i odbornik DPS-a u Skupštini opštine Berane Radoš Raičević, koji je bio na svakoj litiji.

Okupljeni narod uzvikuje i "Javi se, Marko!", obraćajući se nadležnom tužiocu Marku Bojoviću.

Pred Sudom će danas biti sveštenici Dragan Ristić, Stefan Milovanović, Vuksan Vešović, Predrag Dragojević, Miloš Cicmil zbog tradicionalne litije u tom gradu, u toku koje se, prema riječima Tužilaštva, nije poštovala propisana distanca.

Arhijerejski namjesnik beranski protojerej stavrofor Dragan Ristić rekao je da je litija koja je za Đurđevdan prošla ulicama Berana održana tokom nekoliko časova ranije nego prethodnih godina kako bi izbjegli masovna okupljanja građana.

On je dodao da je bila namjera da se time ispoštuju mjere suzbijanja virusa korona, koje je propisalo crnogorsko Koordinaciono tijelo za sprečavanje širenja zaraznih bolesti.

"Mi se ne plašimo jer, kao što je Hristos kazao, mi nismo od ovoga svijeta, pa neka onda i oni svoje sudove daju da vidimo o čemu je riječ i je li molitva u Crnoj Gori zabranjena", poručio je otac Dragan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije