Ex -Yu

Svinje ulazile u tuđe posjede, vlasnik kažnjen

Svinje ulazile u tuđe posjede, vlasnik kažnjen
Foto: Ilustracija | Svinje ulazile u tuđe posjede, vlasnik kažnjen

U proljeće ove godine svinje su "neovlašteno ulazile na tuđe posjede" i njihov vlasnik 58-godišnji Željko iz okoline Bjelovara mora platiti 1.500 kuna kazne.

To je presudio Prekršajni sud u Bjelovaru, a kako piše Podravski, optužni prijedlog protiv Željka podnijela je inspekcija Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, iako je inspektor na sudu izjavio kako lično nije utvrdio nikakav prekršaj, ali postupio je prema obaviještenju policijske stanice kojoj su se komšije žalili na štetu.

Željkove svinje, "najmanje dva komada", u nekoliko su navrata probijale komšijinu ogradu i ulazile u vrtove sa zasađenim povrćem, navodi se u presudi Prekršajnog suda. O tome je svjedočio i prvi komšija Dražen.

"Imali smo problema sa susjedom koji često konzumira alkohol pa se ne brine o svinjama. Gladne su i agresivne, probijaju ogradu i ulaze nam u vrtove. No, problem je sada, hvala bogu, riješen jer je susjed nedavno završio na 15 dana u zatvoru pa smo nazvali njegovu bivšu suprugu koja je preuzela brigu o svinjama", ispričao je Željkov prvi komšija.

Željko je osuđen jer je prekršio odredbu Zakona o stočarstvu koja kaže kako "vlasnik domaćih životinja ne smije sa svojim životinjama neovlašteno ulaziti niti koristiti tuđi posjed". Na sudu se nije pojavio, niti je dostavio svoju obranu pa mu je presuđeno u odsutnosti. Mora platiti i 180 kuna troškova prekršajnog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije