Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Svjetska banka odobrila Srbiji 100 miliona dolara za testiranje korone

Svjetska banka odobrila Srbiji 100 miliona dolara za testiranje korone
Foto: N.N. | Svjetska banka odobrila Srbiji 100 miliona dolara za testiranje korone
Tanjug

VAŠINGTON - Svjetska banka je odobrila danas Srbiji kredit od 100 miliona dolara, iz kojeg će se finansirati postavljanje do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u našu zemlju i izgradnja dvije nove regionalne laboratorije.

Kapacitet testiranja na virus korona u Srbiji će se, prema saopštenju Svjetske banke, podići sa 7.000 na više od 9.000 testova dnevno, a cilj kredita je da pomogne Srbiji da spreči, otkrije i pravovremeno reaguje na pandemiju Covid-19.

Stanice za testiranje biće postavljene na beogradskom i niškom aerodromu, a biće odabrano i do 10 graničnih prelaza na kojima će biti postavljene.

Pored toga, biće izgrađene i dvije nove regionalne laboratorije - u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i u Kliničkom centru u Kragujevcu - koje će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, ili oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Svjetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na Covid-19 budu uvezane u jedan elektronski sistem kao i da ojača dijagnostiku, jedinice intenzivne njege i izolacione jedinice.

"Srbija je uspjela da izravna krivu pandemije u prvom naletu Kovida-19 ali to ne znači da treba da se opusti već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete", kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Povećavanje kapaciteta za testiranje i dijagnozu Covida-19, uz bolje jedinice intenzivne njege i elektronski sistem praćenja testiranja na virus, omogućiće Vladi Srbije da mjere kontrole infekcije prilagodi dosadašnjem iskustvu u borbi protiv ove bolesti, dodaje Ndegva.

Zahvaljujući ovom projektu pod nazivom "Projekat hitnog odgovora na Covid-19", Srbija će ojačati sistem praćenja i epidemiološki kapacitet za otkrivanje i potvrdu slučajeva oboljevanja.

To će omogućiti da Srbija bude spremnija da procijeni rizik, da može rano da otkrije i potvrdi oboljevanje i da ima blagovremene podatke za donošenje odluka, kako bi preduzela sve neophodne mjere, navodi se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije