Ex -Yu

Tači: Ako se ne desi nešto u dijalogu, biće izgubljene decenije

Tači: Ako se ne desi nešto u dijalogu, biće izgubljene decenije
Foto: Facebook/Hashim Thaçi | Tači: Ako se ne desi nešto u dijalogu, biće izgubljene decenije

LONDON - Predsjednik Kosova Hašim Tači strahuje da će decenije biti izgubljene, ako se ove godine "ne desi nešto" u dijalogu Beograda i Prištine, a trenutnu situaciju ocjenjuje kao "nikad bližu" i "nikad dalju" od rješenja kosovskog pitanja.

"Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine. Ako se ne desi ove godine, plašim se da ćemo izgubiti decenije", rekao je Tači u intervjuu za BBC na srpskom.

Objašnjava da je završna godina prvog mandata američkog predsjednika Donalda Trampa najbolje vrijeme za dogovor na Balkanu.

"Ne mislim da ćemo moći ponovo da zadobijemo pažnju predsjednika Trampa, SAD i njegovog tima. Ovaj povratak pažnje SAD na naš region je dar od Boga i za Kosovo, i za Srbiju - moramo to iskoristiti", kaže Tači.

Predstavljajući Tačija kao iskusnog pregovarača, BBC podseća da on uskoro ulazi u poslednju godinu mandata kosovskog predsednika.

Govoreći o saradnji sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se mnogo puta našao za stolom u razgovorima o rješenju kosovskog pitanja, kaže da su među njima postojale razlike u prošlosti i da te razlike postoje i danas.

Smatra, međutim, da to ne bi trebalo da ih spriječi da kao, kako navodi, "dva predsjednika" razgovaraju o budućnosti.

"Nikad nismo bili bliži dogovoru jer su se mnogi drugi procesi završili - Kosovo je slobodno i nezavisno, a Srbija zna za nezavisnost Kosova. U isto vrijeme, veoma smo daleko - puno će zavisiti od lidera obje zemlje, da li će uložiti u budućnost ili će ostati taoci prošlosti", precizira Tači.

Podsjeća da ni Beograd, ni Priština ne mogu da računaju na članstvo u Evropskoj uniji (EU) bez konačnog sporazuma.

"Ako protraćimo ovu priliku, plakaćemo pred kapijama Brisela, ali to nikoga neće brinuti ni interesovati", naveo je.

Na najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je spreman da sporne takse zamijeni "mjerama reciprociteta", Tači kaže:

"Ne smijemo da donosimo odluke koje su populističke - da na taj način navodno kažnjavamo Srbiju, a zapravo se udaljavamo od Evropske unije i SAD. Konfrontacija sa Srbijom ne pomaže odnosima Kosova sa Vašingtonom i Briselom, a jedino rješenje u kome svi dobijaju je postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije