Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Tači: Težak odnos s Vučićem, obojica znamo odakle smo

Tači: Težak odnos s Vučićem, obojica znamo odakle smo
Foto: Facebook | Tači: Težak odnos s Vučićem, obojica znamo odakle smo
Tanjug

BERLIN - Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je njegov odnos sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "težak odnos", ali da je potrebno držati sve kanale za komunikaciju otvorenim.

"Dijalog je taj koji sprečava mnoge ružne stvari koje su mogle da se dogode između naše dvije zemlje. Ne osjećam nikakvo zadovoljstvo u tom kontaktu. Obojica znamo odakle smo, ali to nije prepreka za nas da radimo na miru",, naglasio je on.

Upitan da li razgovara sa predsjednikom Vučićem i o događajima od prije 20 godina, Tači je odgovorio "on je izgubio, ja pobijedio, ali ne želim da diskusiju opteretim prošlošću".

On je, u intrevjuu njemačkom listu "Sueddeitsche Zeitung", negirao glasine da bi u junu u Vašingtonu mogao biti potpisan sporazum sa Beogradom.

"Te priče nisu tačne. Ali, daću sve od sebe da takav sporazum bude moguće potpisati u Bijeloj kući", poručio je Tači.

Kaže i da EU nikada nije bila u stanju sama da sređuje stvari, a da je to danas još manje u stanju.

Upitan da li polaže sve nade sada samo na SAD, odgovorio je da se iz prošlosti zna da EU nikada sama nije bila u stanju da stvari sređuje, a i da je to danas još manje u stanju, ali da SAD imaju značaj u rješavanju ovog pitanja.

On je istakao da sporazum nema alternativu, i da je moguće da Beograd i Priština zaključe mir kao što su to nekada učinile Njemačka i Francuska.

"Status kvo znači stalno nazadovanje, jer destabilizuje region", objasnio je Tači.

Na pitanje da li ima podršku na Kosovu za kompromise sa Beogradom on je odgovorio da više od 70 odsto stanovništva podržava dijalog.

Rekao je da teži da se postigne sveobuhvatni sporazum, koji bi konačno riješio sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine, i dodao da trenutno ne postoji nikakav dokument o promjeni granica, niti bilo kakva karta.

Prema njegovim riječima, pitanje promjene granica kao rješenje je tema koja je pretjerana u medijima.

Tači je, upitan kako bi mogle izgledati korekcije granice između Srbije i Kosova, rekao da je za Prištinu jasno da Kosovo mora u svakom slučaju ostati multietnička država, i da neće biti granice duž etničke linije.

Inače je Tači, u intervjuu njemačkom listu, rekao da je 24. marta 1999. bio u brdima, "na granici Albanije i Kosova", i da je tog dana od strane NATO informisan da će krenuti bombardovanje.

Što se optužbi tiče da je počinio ratne zločine Tači je istakao da su te "monstruozne tvrdnje u Srbiji iskonstruisane" i da je spreman, ako ga pozovu, da se o tome izjasni i u Hagu, jer je važno da istina izađe na svjetlo dana.

Dodao je da je savladavanje prošlosti važno i da je uvjeren da je sada pravi trenutak za sklapanje mira.

"Po prvi put u Srbiji imamo partnera, koji je spreman da sjedne za sto i razgovara o svim pitanjima, uključujući i priznanje Kosova. Nakon mnogo godina zapostavljanja sada imamo veliku pažnju od strane EU i SAD. Ako to propustimo prijeti opasnost da izgubimo decenije", kaže Tači.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije