Ex -Yu

Tajna puške kralja Milana koju je Putin poklonio Vučiću

Tajna puške kralja Milana koju je Putin poklonio Vučiću
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav | Tajna puške kralja Milana koju je Putin poklonio Vučiću

​BEOGRAD - Poslije više decenija, a možda i cijelog vijeka, puška kralja Milana Obrenovića vraća se u Srbiju pošto ju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u srijedu prilikom susreta sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Sočiju dobio na poklon, prenjela je današnja "Politika".

Kako za taj list objašnjava publicista i poznavalac oružja Branko Bogdanović, riječ je o pušci M-1870, jednometki sistema "pibodi", proizvodu oružara Tomasa Sederla iz Beča, a prema patentu otkupljenom od "Providens tul kompani" iz SAD.

Puška je poklonjena Milanu Obrenoviću, najvjerovatnije 1869, u vrijeme kada je bio maloljetni nasljednik trona.

"Povod je bio potpisivanje ugovora za opremanje srpske vojske baš ovim tipom puške. Primerak za vladara je napravljen i ukrašen u lovačkoj varijanti", objašnjava Bogdanović.

Ova puška je čuvana u kolekciji oružja dinastije Obrenović, a trag joj se gubi poslije Majskog prevrata 1903, kada je završena vladarska epoha ove porodice.

Nema pouzdanih podataka gdje je bila svih ovih decenija, očigledno se nalazila u posjedu privatnih kolekcionara sve donedavno, dok je na jednoj aukciji nisu kupili ljudi bliski predsjedniku Rusije, koji je odlučio da je vrati državi čiji je nekadašnji vladar bio njen prvi vlasnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije