Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Tiodorović: Bio sam za ranije zatvaranje i ne bismo imali "crni petak"

Tiodorović: Bio sam za ranije zatvaranje i ne bismo imali "crni petak"
Foto: Tanjug | Tiodorović: Bio sam za ranije zatvaranje i ne bismo imali "crni petak"
Tanjug

BEOGRAD - Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je rekao danas da će tokom vikenda biti zatvoreni svi objekti, izuzev apoteka, prehrambenih prodavnica, dostave hrane i pumpi i da će tako biti naredna dva vikenda, do 15. decembra.

"Ne tražimo tri meseca, ali tražimo da tako bude bar do 15. decembra. Da izdržimo to, pa ćemo da procenimo da li ćemo nastaviti u tom trendu ili ćemo imati efekte, pa ćemo moći da ublažavamo mere. Na taj način ćemo smanjiti socijalne kontakte", rekao je Tiodorović gostujući na RTS.

On je dodao da nove mjere nisu zaključavanje.

"Ne bih upotrebio takav izraz. Ne radi se o vanrednom stanju, već o ograničenom radnom vremenu", naveo je Tiodorović i dodao da je on i ranije bio za to da se objekti zatvaraju i prije 17 časova.

"Bio sam za to da se ranije zatvore i ne bismo imali 'crni petak'. Mislim da je to mera koja je trebalo ranije da se primeni", dodao je.

Tiodorović je kazao da se ne razmatra uvođenje policijskog časa, niti vanrednog stanja.

"Nadam se da će Vlada da usvoji ove mere u četvrtak. Pijace smo ostavili otvorene, mada je i tamo pojačan rizik, a za vikend će raditi do 15 časova", kazao je niški epidemiolog.

On je pojasnio i zašto djeca do deset godina mogu da idu u školu, navodeći da ona nemaju receptor AC-2, koji je neophodan da bi se virus vezao za ćeliju.

Istu preporuku je dala i Svjetska zdravstvena organizacija, a to je, kaže Tiodorović, da djeca u tom uzrastu treba da idu u školu jer za njih nema opasnosti, osim za onu koja imaju astmu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije