SP Qatar 2022.

Ex -Yu

Tiodorović: Epidemija još nije gotova

Tiodorović: Epidemija još nije gotova
Foto: Tanjug | Tiodorović: Epidemija još nije gotova
Tanjug

BEOGRAD - Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, rekao je za Tanjug, da to što neki građani misle da je epidemija korone završena, dovodi do toga da završe tragično i fatalno.

Objasnio je da je situacija vanredna iako se omikronom uglavnom zaražavaju mlađi ljudi, kod kojih je klinička slika lakša.

Naveo je i da veliki broj ljudi prođe bez simptoma, ali da stariji, nevakcinisani i hronični bolesnici imaju tešku kliničku sliku.

Prokomentarisao je da su mnoge zemlje ukinule vanredne mjere i naglasio da one nisu ukinule distancu i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Tiodorović je rekao da se u epidemiološku situaciju u našoj zemlji umješala i politika, te dodao da protivnici sadašnje vlasti ne bi mogli "ništa bolje da urade".

Naveo je da se ne smije zaboraviti da je vlada u toku epidemije napravila tri kovid bolnice, da je Srbija prva u Evropi imali sve vakcine, kao i svu opremu i lijekove.

Ocijenio je da u situaciji sa epidemijom u Srbiji ima puno "politikanstva" i zaključio da je trebalo da svi budu nacionalno ujedinjeni u borbi protiv virusa korona.

Poručio je da korona nije prošla i da je sada prisutna flurona, mješavina virusa korona i gripa.

Tiodorović je kazao da će jedino vakcinacija sprečiti širenje virusa i da će se epidemija zaustaviti kada dovoljan broj građana primi vakcinu.

Pohvalio je ski centre na Staroj planini koji su postavili punktove za vakcinaciju i dozvoljavaju posjete samo ljudima koji su imunizovani ili imaju negativne rezultate PCR testa.

Tiodorović je, gostujući na televiziji Tanjug pozvao vlasnike ugostiteljskih objekta i zimskih centara širom zemlje da slijede primjer sa Stare planine, kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije