Ex -Yu

Tiodorović: Kultura bi mogla da pomogne da izdržimo epidemiju

Tiodorović: Kultura bi mogla da pomogne da izdržimo epidemiju
Foto: Tanjug | Tiodorović: Kultura bi mogla da pomogne da izdržimo epidemiju

NIŠ - Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da razumije građane čija je izdržljivost na izmaku, jer su navikli da epidemija obično traje dva do tri mjeseca, dok ova sa virusom korona ulazi u šesti mjesec.

Zato treba razmišljati na koji način pomoći stanovništvu da to izdrži, kaže Tiodorović za Južne vesti, jer, kako navodi, ljudi moraju da budu svjesni da će virus još dugo biti tu.

Njegov prijedlog je da u tome pomogne kultura.

Iako su po nalogu Štaba za vanredne situacije odložene sve avgustovske manifestacije u Nišu, Tiodorović kaže da se zalaže za to da se, uz poštovanje svih mjera, održe Nišvil i Filmski susreti.

Smatra da je građanima to potrebno da bi izdržali epidemiju korone koja ulazi u šesti mjesec, ali da to mora da razmatra i Krizni štab Vlade.

U Nišu je posljednjih desetak dana povoljnija epidemiološka situacija, ali su epidemiolozi upozorili da baš zato građani treba da nastave da poštuju sve mjere.

"Ja se zato zalažem da procenimo, to se mora uraditi na Kriznom štabu Vlade, da uz poštovanje svih mera, pustimo da rade pozorišta, bioskopi, da neke manifestacije, kao što su naš Nišvil, Filmski susreti, da se održe tako što ćemo broj gledalaca, učesnika, korisnika tih manifestacija prilagoditi onim uputstvima koje već imamo, poštovanje distance, držanje maske. Ljudima je to potrebno, oni su željni da mogu da budu u kulturi, da se duhovno oporave da bi mogli i fizički da podignemo nivo izdržljivosti", objašnjava Tiodorović.

Južne vesti podsjećaju, iako su iz Nišvila tražili od nadležnih da se uz poštovanje svih preventivnih mjera i sa smanjenim brojem posjetilaca održi džez festival u avgustu, zvanična odluka je da dio programa bude onlajn, a da se, ako epidemiološka situacija bude bolja, većina programa izvede uživo u septembru.

Da li će Vlada dozvoliti Nišvil i Filmske susrete ove godine, kao što je predložio Tiodorović, znaće se narednih dana.

On kaže da stanovništvu treba snaga i energija da izdrže ovaj prelomni trenutak epidemije, jer ako do kraja mjeseca budu poštovali preporuke i brinuli o sebi i drugima, već od septembra biće mirnija situacija.

Kada će nastupiti drugi talas nije mogao da precizira, jer kaže da to zavisi od mnogo faktora.

Osim sa mladima koje su ljekari već obilazili na nišavskom keju kako bi im govorili o važnosti preventivnih mjera, Tiodorović kaže da je i građanima potrebno pomoći da prebrode epidemiju i nauče da žive s koronom, kao i zdravstvenim radnicima koji su prethodnih mjeseci "svašta vidjeli i doživjeli".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije