Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Tiodorović: Srbija uvodi PCR test i izolaciju za strance

Tiodorović: Srbija uvodi PCR test i izolaciju za strance
Foto: Tanjug/Arhiva | Tiodorović: Srbija uvodi PCR test i izolaciju za strance
Tanjug

BEOGRAD - Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se planira uvođenje obaveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju.

On je naglasio da će na sljedećoj sjednici Kriznog štaba, koja će biti tokom ove sedmice, biti precizirano na koje zemlje će se to odnositi.

Kako je naveo, Srbija sada ima bolju epidemiološku situaciju nego prije mjesec dana i sada to treba očuvati.

"Moraćemo to da uradimo, ali tek na osnovu sagledavanja epidemiološke situacije zemalja oko nas. Dileme nema mnogo za Brazil i Indiju, ali moramo imati dobru procenu za evropske zemlje", naveo je Tiodorović.

Napominje da je važno da se održe i ekonomske veze, promet ljudi i robe, ali da se mora voditi računa i o epidemiološkoj situaciji.

"Tu odluku ćemo doneti u narednih nekoliko dana. O tome smo već razgovarali, ali nismo precizirali na koje zemlje će se ta mera odnositi", kazao je on.

Napominje da se za strance uvodi mjera obaveznog negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, i mjera izolacije od 14 dana, jer Srbija sada ima bolju situaciju što se tiče oboljelih od kovid 19, od mnogih evropskih i svjetskih zemalja.

"Trenutno smo otvoreni prema celom svetu. Moramo paziti i na Južnu Ameriku, deo Azije, pa i na SAD. Moramo jasno da kažemo na koje zemlje se odnosi obavezan test, a sa kojim zemljama će ostati kao i do sada. To mora da bude pažljivo analizirano", zaključio je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije