Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Tiodorović: Virus još tu, ali postoji tendencija blagog pada

Tiodorović: Virus još tu, ali postoji tendencija blagog pada
Foto: Tanjug | Tiodorović: Virus još tu, ali postoji tendencija blagog pada
Tanjug

NIŠ - Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da postoji tendencija blagog pada kada je riječ o epidemiji virusa korona, ali da će taj virus još dugo biti prisutan zbog čega, poručuje, moramo naučiti da živimo sa njim, pridržavajući se propisanih mjera.

Tiodorović je, poslije sjednice kriznog štaba u Nišu, rekao da se može reći da su građani ozbiljnije i disciplinovanije prihvatili propisane mjere nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

"Nalazimo se u situaciji da je sada prelomni trentak kada ćemo, kao građani, kao ljudi koji se svesno bore protiv jedne teške bolesti, pokazati solidarnost, spremnost, disciplinu i odgovornost i budemo li tako nastavili, mislim da ćemo se naći na dobrom putu da oboljenje svedemo na sporadičnu pojavu. To nam je cilj", istakao je Tiodorović.

Naveo je da će virus još dugo biti prisutan i poručio da moramo naučiti da, pridržavajući se propisanih mjera, živimo sa njim i funkcionišemo na polju ekonomije, kulture, sporta, škola... svega onoga što čini život.

Istakao je da će građani, ukoliko to uspiju, biti na dobrom putu da budu sigurniji i spremniji za sve situacije koje su pred njima, te dodao da je štab danas potvrdio potrebu da se te mjere moraju sprovoditi do kraja.

Tiodorović je rekao da su građani navikli da epidemija, kao što je to slučaj kod gripa, traje dva, tri mjeseca i da je poslije toga mirnije, ali da je ovde riječ o mnogo većem problemu, virusu koji je daleko izdržljiviji.

"Izdržljiviji je zato što pronalazi osetljive ljudske organizme i jedino na taj način može da preživi i zato je važno da mu onemogućimo da pronađe osetljiv sledeći organizam u kome će se održati", dodao je Tiodorović.

Ponovio je da treba omogućiti građanima da uživaju u životu, da zemlja normalno ekonomski funkcioniše, da funkcionišu kulturne i sportske manifestacije...,ali uz strogu primjenu propisanih mjera.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije