Ex -Yu

Dugove SFRJ Srbija plaća do 2041: Jutros isplaćeno 11 miliona evra

Dugove SFRJ Srbija plaća do 2041: Jutros isplaćeno 11 miliona evra
Foto: Arhiva | Titove dugove Srbija plaća do 2041: Jutros isplaćeno 11 miliona evra
N.N.

Beograd - Rano jutros Srbija je iz budžeta isplatila tačno 11 miliona evra i to po osnovu zajmova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina.

Riječ je o dijelu kredita koji su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vrijeme bivše SFRJ od Pariskog kluba i Svjetske banke, a čija posljednja rata dospijeva 2041. odnosno 2031. godine, piše Blic.

Samo u ovom mjesecu Srbija će iz budžeta isplatiti više od 85 miliona evra starih kredita. Prvo na naplatu dospijeva 75,3 miliona evra kredita i to prema Pariskom klubu povjerilaca, od čega je oko 13 miliona evra kamata.

Potom, 15. septembra dospijeva i kredit od 11 miliona koji je Srbija uzela od Svjetske banke, a koji je isplaćen jutros. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra.

Danas najviše Srbija duguje Pariskom klubu - oko milijardu evra kod koga se kao republika prije četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra.

Na drugom mjestu je Svjetska banka (700 miliona evra) odnosno njen ogranak IBRD, koji je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite Srbija otplaćuje i Kini i Kuvajtu. Srbija, inače, obaveze prema kreditorima iz perioda SFRJ nije otplaćivala od maja 1992. do aprila 2002.

Sporazume o njihovom regulisanju sa Pariskim i Londonskim klubom i sa SvJetskom bankom zaključila je od 2001. do 2005. S druge strane, Hrvatska i Slovenija otplatile su kredite koje su uzimale za vrijeme Tita.

Posljednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili prije 11 godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila posljednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona godinu dana kasnije.

Susjedi su u cjelosti otplatili i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svjetskoj i Evropskoj investicionoj banci.

Još odgovorniji u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Posljednju ratu od ukupno 525 miliona dolara oni su isplatili 1995. godine.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije