Ex -Yu

Transparent sa likom Ante Pavelića osvanuo na vrtiću: Ustaškom ideologijom truju najmlađe

Transparent sa likom Ante Pavelića osvanuo na vrtiću: Ustaškom ideologijom truju najmlađe
Foto: N.N. | Transparent sa likom Ante Pavelića osvanuo na vrtiću: Ustaškom ideologijom truju najmlađe

ŠIROKI BRIJEG - Na ogradi vrtića "Trnoružica" u Širokom Brijegu osvanuo je transparent s likom Ante Pavelića, vođe ustaškog pokreta i poglavnika Nezavisne Države Hrvatske, te natpis "U Madridu grobnica od zlata", odnosno dio stiha iz ustaške koračnice "U Madridu grobnica od zlata, tu počiva vođa svih Hrvata".

Ovaj transparent je ubrzo uklonila policija.

Ovakvim stvarima se, ocjenjuju stručnjaci, služe oni koji se ne mogu odlijepiti od ružne prošlosti, te ovim i sličnim ideologijama truju mlađe naraštaje.

"Takvim stvarima se služe oni koji su opčinjeni fašisoidnom ideologijom iz prve polovine 20. vijeka i veliki je užas što se ta ideologija uopšte koristi", rekao je Slavo Kukić, profesor sociologije u Sveučilištu u Mostaru.

Prema njegovim riječima, posebno je užasno što se koristi kod djece kako bi se ta ideologija promovisala.

"Ne želim staviti znak jednakosti između prostora zapadne Hercegovine i fašisoidne ideologije, ali da ima onih koji svojim činjenjem stvaraju takvu percepciju na prostoru BiH i šire u regiji - u to nema sumnje", naglasio je Kukić.

Istakao je da odgovornost za to leži u činjenici da na tom prostoru, kako kaže, ne djeluje pravna država ili da u institucijama države ima više nego što bi trebalo da bude razumijevanja za tu vrstu ekscesa koji tom prostoru lijepi hipoteke koje on, objektivno, ne zaslužuje.

Kukić smatra da je ovakva filozofija veoma opasna po djecu jer je to, kako pojašnjava, copy-paste filozofija, koja izaziva znatiželju kod djece.

"Ako s djecom tinejdžerske i mlađe tinejdžerske dobi nema intenzivnog rada, oni traže svoje idole u zabranjenim likovima i utoliko posljedice po njih mogu biti i više nego poražavajuće", ističe Kukić.

Dražan Bošnjak, portparol MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, kazao je za "Nezavisne" da su policijski službenici izašli na lice mjesta i uklonili transparent.

"Takođe, preduzimaju se druge mjere u skladu sa zakonom", istakao je Bošnjak.

U vrtiću "Trnoružica" kazali su da je direktorica na bolovanju, te da niko osim nje nije ovlašten da daje izjave.

Kako se pretpostavlja, ovaj transparent je postavljen povodom 58. godišnjice Pavelićeve smrti, koji je umro 28. decembra 1959. godine u Madridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije