Ex -Yu

Trindade: Nije se radilo o ratu, već o pokolju

Trindade: Nije se radilo o ratu, već o pokolju
Trindade: Nije se radilo o ratu, već o pokolju

ZAGREB - Brazilski sudija Antonio Augusto Kansado Trindade jedini je, uz hrvatskog sudiju Budislava Vukasa, izdvojio mišljenje prilikom izricanja presude Međunarodnog suda pravde i glasao protiv odbacivanja hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid.

U izdvojenom mišljenju, Trindade je naveo je da se u Hrvatskoj "sudeći po razmjerama sistemskog razaranja, zapravo nije radilo o ratu već o izloženosti žestokom napadu", prenosi agencija Hina.

"Dokazi predočeni na sudu pokazuju da se u oružanim sukobima u Hrvatskoj nije u stvari radilo o ratu, već prije o pokolju", ističe sudija Trindade u izdvojenom mišljenju.

Brazilski sudija podsjeća na "rašireni i sistemski obrazac uništenja, dobro utvrđen na izlaganjima pred Sudom, koji obuhvata neselektivne napade na civilno stanovništvo s velikim brojem ubistava, mučenja i premlaćivanja, sistemsko protjerivanja iz domova i masovni egzodus, silovanja i ostale oblike seksualnog nasilja".

Što se tiče nadležnosti suda za događaje u Hrvatskoj počinjene prije 27. aprila 1992, Trindade smatra da se krivica ne može prebacivati na "državu koja je prestala postajati".

"Postoji nastavak politike i prakse u razdoblju počinjenja djela od 1991. nadalje", tvrdi Trindade i kaže da "u zaštiti ljudi koju nudi Ženevska konvencija i situaciji raspada države u vremenu nasilja ne može biti prekida i to onda kada je ta zaštita najpotrebnija".

Trindade je takođe izrazio žaljenje, posebno iz perspektive žrtava, zbog "odugovlačenja procesa bez presedana", podsjećajući da je hrvatska tužba podignuta prije 16 godina.

"Paradoksalno; što su teža kršenja ljudskih prava, čini se da je dugotrajnije i teže postići pravdu", zaključuje Trindade.

Kako su glasale sudije

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odbio je tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid sa 15 glasova prema dva, dok su sudije jednoglasno odbile protivtužbu koju je Srbija podnijela ovom sudu.

Predsjednik MSP Petr Tomka izjavio je danas, čitajući zaključak obrazloženja presude, da je za odbijanje tužbe Hrvatske glasalo 15 od ukupno 17 sudija, a protiv odbijanja - dvojica, i to brazilski sudija Kansado Trindade i ad hok sudija iz Hrvatske Budislav Vukas.

Protivtužba Srbije odbijena je jednoglasnom odlukom, rekao je on.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donijelo je 15 stalnih sudija i dvojica ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije