Ex -Yu

Trivan: Vazduh nije svuda loš, nemamo uvid u prosek

Trivan: Vazduh nije svuda loš, nemamo uvid u prosek
Foto: Anadolija/Tanjug | Trivan: Vazduh nije svuda loš, nemamo uvid u prosek

BEOGRAD - Vazduh nije svuda loš, već se mjeri na mjestima gdje je zagađenje najgore, pa nemamo uvid u prosjek, izjavio je danas ministar za životnu sredinu Srbije Goran Trivan navodeći da se posljednjih godina mnogo radilo, prije svega u ulaganje u motore autobusa GSP, priključivanje na daljinsko grijanje, odsumporavanje, prelazak eletrana na gas...

On je naveo da podaci govore da su u Beogradu od 2010. do danas u istom kvalitetu vazduha.

"Evo podataka za 2018. u poređenju sa 2011. Recimo u 2011. broj dana sa prekoračenjima je bio 133, a u 2018. 59 dana", rekao je Trivan gostujući na TV Prva.

Ministar je kao glavne zagađivače naveo termoelektrane, elektro-energetske kapacitete i kaže da je tako svuda, a ne samo kod nas.

"Srbija nije izuzetak u regionu što se tiče velikih zagađivača. Naših 16 termoelektrana u regionu zagađuje više nego 250 elektrana u Evropskoj uniji", rekao je on.

Dodao je i da "nemaju toliki problem sa PM česticama koliko sa sumporom" pa se zato stoga primjenjuje odsumporavanje.

Prema njegovim riječima, beogradske toplane "mnogo su uznapredovale" koristeći gasne kapacitete, a ne mazut.

"Najveći emiteri PM čestica su porodične kuće i njihova ložišta i indivudalne kotlarnice - vrtići, škole, zdravstvene ustanove koje nisu priključene na centralno grejanje i saobraćaj", tvrdi ministar.


PROČITAJTE JOŠ: Zagađeni vazduh ugrožava zdravlje građana širom Zapadnog Balkana


On je rekao da je u 260 objava iz njegovog ministarstva bila i preporuka da lokalne samouprave primijene mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha, uključujući i ograničenje saobraćaja sa euro 3 motorima.

Ministar se, na pitanje voditelja, osvrnuo na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pitao da li je on živ, rekavši da svi koji je citiraju i zloupotrebljavaju nisu shvatili na pravi način.

"Vučić i ja se znamo 25-30 godina i znamo kakav je čiji vokabular u ovoj ili onoj situaciji, a to je retoričko pitanje i ne odnosi se ni na šta ružno. Hoću da demistifikujem temu i neću da pravimo slučaj od nečega što nije slučaj", rekao je on.

Na konstataciju voditeljke da je utisak da se nije dovoljno pojavljivao u medijima u kriznom trenutku, Trivan je rekao "loš vam je utisak" i naveo da je poslednjih dana imao čak 260 objava, ali da fizički ne može uvijek da bude na svakom mjestu jer je imao i druge unaprijed zakazane obaveze.

On je kazao da je istina negdje između - da se pojavljivao ali da je mogao i malo više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije