Ex -Yu

Turska očekuje da Kosovo povuče takse

Turska očekuje da Kosovo povuče takse
Foto: Ilustracija | Turska očekuje da Kosovo povuče takse

BEOGRAD - Turska pridaje značaj nastavku dijaloga Beograda i Prištine i očekuje da će nakon izbora na Kosovu i Metohiji nova vlada u Prištini povući odluku o uvođenju takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, rečeno je u Ankari na sastanku delegacija parlamenata Srbije i Turske.

Predsjednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Žarko Obradović, koji je predvodio srpsku delegaciju, prenio je očekivanje da će Turska kao značajna sila upotrijebiti svoj uticaj za nastavljanje dijaloga i nalaženje rješenja za probleme na Balkanu.

Tokom susreta delegacije Skupštine Srbije sa delegacijom parlamenta Turske, koju je predvodio potpredsjednik turskog parlamenta Sureja Sadi Bilgič, dogovoreno je da se trilateralni mehanizam saradnje između Srbije, Turske i BiH, koji doprinosi jačanju stabilnosti i razvoja u regionu, uspostavi i na parlamentarnom nivou.

Na sastanku su razmotrene i mogućnosti za dalje razvijanje parlamentarne saradnje koje pruža Protokol o saradnji dva parlamenta, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Bilgič je naglasio značaj bilateralne saradnje Srbije i Turske i potvrdio podršku Turske unapređenju ekonomskog razvoja, realizaciji infrastrukturnih projekata i nalaženju rješenja pitanja u regionu.

Obostrano je konstatovano da je u godini obilježavanja 140 godina diplomatskih odnosa aktuelni nivo odnosa dvije zemlje na najvišem nivou do sada, čemu i parlamentarna saradnja daje svoj doprinos.

Obje strane su se saglasile u ocjeni da postoji značajan potencijal za dalje povećanje trgovine između dvije zemlje i unapređenje ekonomske saradnje u cjelini, kao i saradnje u oblastima obrazovanja, nauke, kulture i drugim.

Srpska delegacija je izrazila nadu da će biti nastavljen trend sve izraženijeg interesa Turske da ulaže u srpsku privredu.

Pokrenuta je i ideja o saradnji poslanika dvije zemlje koji se bave naučnim i istraživačkim radom radi organizovanja naučnih skupova od značaja za Tursku i Srbiju.

U saopštenju se navodi da je dogovoreno da se nastavi podrška u međunarodnim organizacijama na realizaciji ciljeva od interesa za obje države.

Srpski delegaciju su primili i ministar pravde Turske i kopredsjedavajući Zajedničke mješovite komisije za ekonomsku saradnju Abdulhamit Gul, kao i zamjenik ministra spoljnih poslova Javuz Selim Kiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije