Ex -Yu

Turska pozvala Prištinu da ne otvara ambasadu u Jerusalemu

Turska pozvala Prištinu da ne otvara ambasadu u Jerusalemu
Foto: pixabay.com | Turska pozvala Prištinu da ne otvara ambasadu u Jerusalemu

SARAJEVO - Turska je pozvala vlasti u Prištini da odustanu od, ako dođe do obostranog priznanja Izraela i tzv. Kosova, namjere da otvore ambasadu u Jerusalemu, jer to narušava istorijski i pravni status tog grada i palestinskog pitanja, a moglo bi ugroziti i proces priznavanja Kosova od trećih država, objavila je na sajtu Al Džazira Balkan.

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih posova navodi se da je razočaravajuće to što Kosovo razmatra takav korak koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija.

Podsjetivši kako je upravo Turska bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i kako je podržavala priznavanje Kosova na međunarodnoj sceni, u saopštenju iz Ankare se navodi da takav proces ne treba nastavljati na kršenju međunarodnog prava i patnji palestinskog naroda čija je zemlja okupirana.

Brojne odluke UN navode kako je rješenje bliskoistočne krize moguće jedino uspostavom nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, zaključuje tursko Ministarstvo.

Obostrano priznanje Izraela i tzv. Kosova i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu predviđeno je sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine koji su u petak u Vašingtonu potpisali predsjednik SAD Donald Tramp i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije