Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Tužilac traži 30 do 40 godina zatvora za Šarića

Tužilac traži 30 do 40 godina zatvora za Šarića
Foto: N.N. | Tužilac traži 30 do 40 godina zatvora za Šarića
Tanjug

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je danas od suda da Darka Šarića osudi na maksimalnu zakonom predviđenu kaznu zatvora kao organizatora kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

I za ostala 24 optužena tužilaštvo je u završnim riječima predložilo maksimalne kazne za krivična dela "udruživanje radi vršenja krivičnih dela" i "neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

To znači da za Šarica kao organizatora kriminalne grupe traži kaznu u rasponu od 30 do 40.

Naime, prema Krivičnom zakoniku Srbije, organizatoru kriminalne grupe koja se bavi rasturanjem droge može se izreći kazna od najmanje 10 godina zatvora, a najviše 30 do 40 godina.

Što se tiče preprodaje droge u organizovanoj kriminalnoj grupi, zakon je zaprijetio najmanje 10 godina zatvora, bez preciziranja maksimuma kazne.

Opšti maksimum kazne koja se može izreći u Srbiji, kada drugačije nije propisano zakonom, je 20 godina.

Upravo Šarićevim saradnicima prijeti 10 do 20 godina dok njemu kao organizatoru grupe prijeti 30 do 40 godina.

Prvu prvostepenu presudu, kojom je Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne, ukinuo je Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

U svojoj završnoj reči, postupajući tužilac Saša Ivanić rekao je da smatra da je tokom postupka dokazano da je kriminalna grupa organizovana 2006. godine i da je za cilj imala zaradu od šverca droge, kao i ubacivanje tako zarađenog novca u legalne finansijske tokove.

"Smatramo da je tokom suđenja dokazano da su organizatori kriminalne grupe bili Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović i pokojni Dragan Dudić Fric. Oni nisu imali kontakt s kokainom, već su organizovali ostale pripadnike koji su imali zadatak da nabavljaju, transportuju i skladište kokain", precizirao je Ivanić.

"Kokain je transportovan prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope, a pripadnici su u razgovorima koristili šifrovanu komunikaciju", rekao je u svojoj završnoj riječi tužilac, detaljno ukazujući na prisluškivane telefonske razgovore, iskaze svjedoka-saradnika i pisane dokaze.

Posebno se osvrnuo na dokaze nađene pretresom stanova i kuća okrivljenih, kao što je evidencija o prodaji, iz čega je, kako je naveo, utvrđeno da je prihod od kokaina bio 47 miliona evra.

Završne riječi branilaca i okrivljenih uslijediće u nastavku suđenja, a planirane su i za naredna dva glavna pretresa.

Pošto svi izlože svoje završne riječi na suđenju, sud će zakazati objavu prvostepene presude.

Šarić se tereti za organizovanje šverca ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a pored njega optužena su još 24 okrivljena, od kojih su njih osmorica u bekstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije