Ex -Yu

Pratite nas na Google news

U Beograd stižu još dva aviona, opremu kupila Srbija, prevoz plaća EU

U Beograd stižu još dva aviona, opremu kupila Srbija, prevoz plaća EU
Foto: Tanjug | Avion sa medicinskom pomoći Srbiji koja dolazi iz Kine
Tanjug

BEOGRAD - Na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu sletjela su dva aviona, koja prevoze medicinsku opremu i materijal koje je Srbija obezbijedila za borbu protiv KOVID-19.

Evropska unija u potpunosti finansira troškove letova što je dio paketa od 15 miliona evra pomoći u hitnim slučajevima, a kako bi se Srbiji pomoglo u borbi protiv KOVID-19.

Ovi letovi koje je organizovao UN Program za razvoj (UNDP), omogućavaju najbržu moguću dostavu opreme i materijala jer je korišćenjem velikog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor, ušteđeno je dragoceno vrijeme i troškovi.

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije svakodnevno i intenzivno rade sa Evropskom unijom i bilateralnim partnerima.

"Izazovi su isti, saradnja i efikasna solidarnost jedini su način da se borimo protiv pandemije. Zahvaljujem Delegaciji EU u Srbiji i ambasadoru Semu Fabriciju na promptnoj reakciji na moju molbu za dodatnim finansiranjem letova za dopremanje medicinske opreme. Nastavljamo da radimo", izjavila je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se čitav svet bori protiv KOVID-19 i da su ovo teška vremena koja zahtievaju veliku solidarnost.

"Sa Srbijom svakodnevno sarađujemo na zaštiti zdravlja njenih građana i pružanju podrške. Sa današnja dva imamo ukupno četiri teretna aviona do sada čije transportne troškove finansira EU, a koji donose važan medicinski materijal za pomoć Srbiji u borbi protiv KOVID-19. Očekuje se da će još teretnih aviona doći u narednih nekoliko dana. Ova podrška deo je 93 miliona evra finansijskog paketa za Srbiju, koji je komesar Varheji najavio prošle nedelje", rekao je Fabrici.

Još jedan let koji finansira EU sa medicinskim materijalom koji je Srbija obezbijedila očekuje se da sleti sutra.

Evropska unija je partner Srbije, najveć investitor, trgovinski partner i donator. Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala Srbiji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji zemlje.

Samo u zdravstveni sektor EU je u protekle dve decenije Srbiji odobrila kroz bespovratnu pomoć i kredite 450 miliona evra kako bi sistem postao moderniji i otporniji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije