Ex -Yu

U Hag otputovalo sedam pripadnika OVK

U Hag otputovalo sedam pripadnika OVK
Foto: Ilustracija | U Hag otputovalo sedam pripadnika OVK

HAG - Sedmoro bivših pripadnika terorističke OVK otputovali su u Hag, gdje bi u narednih desetak dana trebalo da budu saslušani pred tužilaštvom Specijalnog suda kojii će suditi bivšim pripadnicima OVK za zločine nad Srbima, nealbancima i albancima lojalnim srpskom sistemu, potvrđeno je u Kosovskoj policijskoj službi.

Iz KPS-a nisu željeli da saopšte imena putnika, ali su naveli da je cijeli postupak prebacivanja u Hag juče obavljen pod nadzorom istražitelja i službi bezbjednosti iz Haškog tribunala.

Iz KPS-a je rečeno da postoji spisak sa još pedesetak imena Albanaca za koje se sumnja da su počinili ratne zločine od početka 1998. godine do kraja 2000. godine.

Advokat Tom Gaši, koji je pred Haškim tribunalom branio bivšeg ratnog komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja, rekao je novinarima u Prištini da očekuje da će u narednih desetak dana svi pozvani bivši pripadnici OVK morati da se izjasne pred Specijalnim tužiocima.

Iz Komisije Vlade Srbije za nestala i kidnapovana lica Srni je rečeno da je Specijalnom tužilaštvu dostavljeno više desetina hiljada pisanog materijala, izjava svjedoka, zapisnika i drugog materijala, uz video i fono izvještaje i izjave, iz kojih se jasno može utvrditi pojedinačna odgovornost zločinaca iz redova OVK.

Iz Komisije tvrde da ima dovoljno dokaza za pojedinačnu i komandnu odgvornost za trgovinu organima, u koju je, kako je utvrdio izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti, uključen aktuelni predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, kao i da postoji dovoljno dokaza o odgovornosti Haradinaja, i minimum još sedamdeset bivših pripadnika OVK.

Iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih očekuju da novoformirani Specijalni sud istraži i zločine u Starom Gracku, ubistvo 14 žetelaca, dizanje u vazduh autobusa Niš-ekspresa u Livadicama kod Podujeva, ubistvo četvoro Simića u selu Slivovo kod Gračanice, ubistvo porodice Stolić u Obiliću, ubistvo četvoro Srba u selu Cernica kod Gnjilana i niz drugih masovnih zločina počinjenih na Kosmetu, posebno u periodu poslije ulaska KFOR-a na Kosovo i Metohiju.

Koordinator Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović rekao je Srni da porodice nestalih i kidnapovanih očekuju da sve zemlje koje su imale svoje vojne misije na Kosovu dostave kompletnu dokumentaciju o uviđajima i istragama ubistava nedužnih civila počinjenih u periodu po ulasku KFOR-a na Kosmet.

 

"Dobili smo izveštaj da je španski Kfor svoju dokumentaciju o zločinima u regionu Istoka dostavio Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i da se toj dokumentaciji gubi trag", rekao je Trifunović i apelovao na Italiju, SAD, Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku da dokumentaciju iz njihovih zona odgovornosti dostave Specijalnom tužilaštvu.

On je dodao da će porodice nestalih i kidnapovanih, ukoliko pet vodećih zemalja ne dostave dokumentaciju, podnijeti tužbe Specijalnom sudu u Hagu zbog odgovornosti po komandnoj liniji njihovih generala koji su u skladu sa Kumanovskim sporazumom preuzeli odgovornost za punu bezbjednost građana, svako u svojoj oblasti /Nijemci region Prizrena, Italijani region Pećkog okruga, Amerikanci region Gnjilana, Britanci region Prištine i Francuzi region Kosovske Mitrovice/.

Trifunović je uvjeren da ukoliko sve, kako institucije samoproglašenog Koosva, tako i srpske institucije, te međuanrodne, posebno UNMIK Komisija za nestala lica koju je predvodio Hoze Pablo Baraibar, dostave dokumentaciju da će Specijalno tužilaštvo imati dovoljno dokaza da sve do jednog od zločinaca osude i na taj način zadovolje pravdu i ispune jedinu želju porodica nestalih i kidnapovanih - "rasvijetliti sudbinu nestalih i kidnapovanih".

Specijalni sud za zločine OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koju je za Savjet Evrope sačinio specijalni izvjestilac Dik Marti.

Martijev izvještaj naveo veze najviših komandanata OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i vezama sa organizovanim kriminalom, nakon čega je EU osnovala poseban sud koji će se baviti procesuiranjem vinovnika ovih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije