Ex -Yu

U Hagu počelo ponovno suđenje Stanišiću i Simatoviću

U Hagu počelo ponovno suđenje Stanišiću i Simatoviću
Foto: Ilustracija | Jovica Stanišić

HAG - Ponovljeno suđenje nekadašnjim čelnicina Državne bezbjednosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, počelo je danas u Hagu pred Mehanizmom međunarodnih krivičnih sudova (MMKS), koji je pravni nasljednik Haškog tribunala.

Oni su nakon prvog suđenja bili oslobođeni svih optužbi, ali je Žalbeno vijeće tribunala tu odluku ukinulo i naložilo da im se suđenje ponovi.

Na današnjem suđenju tužilaštvo u Hagu je predstavilo svoju optužnicu, istu po kojoj im je suđeno i prvi put kada su bili oslobođeni.

Ovaj proces počeo je prije 14 godina, 2003. godine, a Simatović i Stanišić su se po nalogu sudskog vijeća nedavno zbog suđenja vratili u pritvor Tribunala, sa privremene slobode.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović, visoko rangirani zvaničnici Službe državne bezbjednosti (DB) Srbije, bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) počinjenjem zločina progona, ubistva, deportacija i nehumanih djela.

Prema navodima optužnice, Stanišić i Simatović, djelujući pojedinačno i/ili u dogovoru s drugim učesnicima UZP, učestvovali su u UZP tako što su formirali, finansirali i snabdijevali specijalne jedinice DB Srbije koje su učestvovale u činjenju zločina u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1. avgusta 1991. do 31. decembra 1995. godine i pružali im podršku.

U maju 2013, Pretresno vijeće i MKSJ je većinom glasova zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno vijeće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

Oni negiraju krivična djela za koja su optuženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije