Ex -Yu

U Hrvatskoj počinje prikupljanje krvne plazme za liječenje oboljelih

U Hrvatskoj počinje prikupljanje krvne plazme za liječenje oboljelih
Foto: jba.af.mil | U Hrvatskoj počinje prikupljanje krvne plazme za liječenje oboljelih

ZAGREB - U Hrvatskoj uskoro počinje dobrovoljno prikupljanje krvne plazme osoba koje su preboljele Kovid-19 pošto su klinička ispitivanja pokazala da antitijela koja su stekli pomažu u liječenju pacijenata s teškim simptomima.

Plazmu će oni koji su izliječeni od virusa korona moći da daju u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, ali se još ne zna kada će početi liječenje.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu u Zagrebu sve je spremno za ovaj poduhvat, a za pet dana krvnu plazmu moći će dati svi oni koji su preboljeli Kovid-19, javio je "HRT".

"Planirano je da se takve donacije ostvaruju putem tzv. postupka afereze, gdje se putem vantjelesne cirkulacije iz krvi davaoca izdvaja njihova plazma", rekao je doktor Tomislav Vuk iz tog zavoda.

Sljedeći korak je uspostavljanje testa za određivanje nivoa antitijela koja ima svako ko je bio zaražen.

"Činjenica je da takva neutralizirajuća antitijela djeluju tako da se vežu na mjesta na kojima onda virus ne može proći u ćeliju i djelovati štetno na ćeliju", rekao je Vuk.

Ta metoda liječenja pokazala se kao efikasna u Americi i Italiji.

"HRT" navodi da je teško reći kada će se takav način liječenja početi primjenjivati u Hrvatskoj i dodaje da se stručnjaci slažu da metoda obećava i zato je cilj skupiti što više plazme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije