Ex -Yu

U Hrvatskoj potvrđen slučaj zaraze podvrstom omikrona, da li je razlog za paniku

U Hrvatskoj potvrđen slučaj zaraze podvrstom omikrona, da li je razlog za paniku
Foto: thiagolazarino/Pixabay | U Hrvatskoj potvrđen slučaj zaraze podvrstom omikrona BA.2

ZAGREB - Podvarijanta omikron virusa BA.2 otkrivena je u Hrvatskoj, potvrđeno je danas iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Prisustvo podvarijante omikron virusa potvrdila je za zagrebačku N1 tv., zamjenica direktora HZJZ Ivana Pavić-Šimetin.

Riječ je, rekla je, o jednom potvrđenom slučaju.

Dva slučaja sa ovom podvrstom omikrona u četvrtak su registrovana u Sloveniji.

Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja.

Popis PANGO navodi da je 79 posto dosad dokazanih infekcija ovim sojem potvrđeno u Danskoj. Nakon toga slijede Velika Britanija (6%), Indija (5%), Švedska (2%) i Singapur (2%).

Naučnici: Nova podvrsta omikrona BA.2 nije razlog za paniku

Stručnjaci kažu da varijanta BA.2 nije razlog za paniku. Podvrsta BA.2 je prvi put identifikovana početkom decembra i od tada se proširila u 49 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, piše CNN.

"Među svim lozama omikrona, ova ukazuje na najveći porast slučajeva. Ali moramo biti oprezni kada tumačimo ove podatke jer je veću učestalost mnogo lakše registrovati od manjeg broja slučajeva", rekao je stručnjak za zarazne bolesti Ramon Lorenzo-Redondo s Medicinskog fakulteta Univerziteta Northwestern Feinberg u Čikagu.

Razlika između podvrsta omikrona

Poput klasične verzije omikrona, i BA.2 ima velik broj promjena, oko 20, na proteinu šiljku. Međutim, za razliku od omikrona, on ne stvara određeni potpis na laboratorijskim testovima, što znači da na prvi pogled može nalikovati drugim varijantama kovida 19.

Ali za sada nema naznaka da BA.2 uzrokuje teže simptome oboljenja ili da se lakše širi od izvornog soja omikrona. Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost je u četvrtak objavila izvještaj u kojem navodi da trenutne vakcine štite otprilike jednako dobro od BA.2 kao i od originalne varijante.

Naučnici navode kako ih ne iznenađuje pojava druge podvrste omikrona i da je tako nešto bilo očekivano s obzirom na to da oko polovice svjetske populacije još uvijek nije vakcinisano protiv virusa korona.

"Jako bi me iznenadilo ako se, s trenutnim stanjem imunološkog statusa globalne populacije, ne pojavi još više varijanti", rekla je virolog Angela Rasmusen sa Univerziteta Saskatchewan.

Zbog novih mutacija važnoa vakcinacija

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid kazao je da pojava novog soja pokazuje koliko je važna vakcinacija. "Ohrabrujem sve da zaštite sebe i svoje bližnje i sad uzmu booster dozu." Francuski epidemiolog Antoine Flahault izjavio je za francusku novinsku agenciju AFP: "Ono što nas iznenađuje je brzina kojom se ova podvrsta, koja u velikom obimu cirkuliše u Aziji, proširila u Danskoj."

Dosad infekcije podvrstom BA.2 nisu imale teži tok od podvrste BA.1. I francuski ministar zdravstva Olivier Veran opušteno gleda na pojavu nove podvrste soja omikron. "Trenutno znamo da BA.2 manje-više odgovara karakteristikama koje poznajemo kod omikrona", izjavio je za AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije