Ex -Yu

U Hrvatskoj su u nedjelju lokalni izbori

U Hrvatskoj su u nedjelju lokalni izbori
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL | U Hrvatskoj su u nedjelju lokalni izbori

ZAGREB - U Hrvatskoj se sutra održavaju lokalni izborima na kojima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Izbornu kampanju obilježila su i žestoka prepucavanja najviših hrvatskih zvaničnika, predsjednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Na izborima u nedjelju građani Hrvatske biraju opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Najveća izborna bitka vodiće se za Grad Zagreb, gdje je šest mandata za redom gradonačelnik bio preminuli Milan Bandić.

Prema predizbornim anketama veliku prednost nad ostalim kandidatima ima Tomislav Tomašević iz platforme "Možemo", koji je kao veliku mrlju na svoju političku karijeru dožive to što je lider Domovinskog pokreta i njegov protivkandidat Miroslav Škoro rekao da je Tomašićev otac Srbin.

Najuticajnijem vladajućem HDZ-u je važno da sačuva vlast u Splitu, i da vrati dvije županije Ličku i Vukovarsko sremsku, koje vode njihovi bivši članovi koji su ih napustili Darko Milinović, odnosno Ivan Penava.

Izbori u nedjelju su veoma važni i za srpsku manjinu u Hrvatskoj na kojima će nastupiti kandidati parlamanterane Samostalne demokratske srpske stranke, Srpske demokratske stranke i Grupa birača.

Prvi put SDSS, uz podršku SDP, ima svog kandidata za gradonačelnika Knina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije