Ex -Yu

U Novom Sadu ubijena 'mitska ptica'

U Novom Sadu ubijena 'mitska ptica'
U Novom Sadu ubijena 'mitska ptica'

NOVI SAD - Trovanje strogo zaštićene i ugrožene vrste sivog sokola, i to isto tako strogo zabranjenim pesticidom faradanom, dogodilo se ovog vikenda u Novom Sadu, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Na ovaj način ubijeno je 120 ptica grabljivica za posljednjih sedam godina.

"Uginula ptica pronađena je u popodnevnim satima na javnoj površini u Ulici Antona Čehova u naselju Grbavica, u mirnoj ulici sa mnoštvom zelenila i porodičnih kuća.  Pronađen leš pripadao je ženki sivog sokola (Falco peregrinus) staroj svega godinu dana. Prizor koji smo zatekli bio je zaista srceparajući. U zgrčenim kandžama sokolice bilo je ostataka perja sa vrata goluba koje je bilo namazano roze supstancom za koju osnovano sumnjamo da je zakonom zabranjeni pesticid furadan. U kljunu ptice je još uvek bio komad golubijeg mesa, što znači da je smrt nastupila gotovo trenutno po konzumiranju. Nije imala nikakve šanse da preživi", navode iz Društva.

Draženko Rajković iz ovog društva smatra da je ciljano trovanje i namjerno uništavanje ptica grabljivica jedan od glavnih uzroka dramatičnog smanjenja populacije krupnih sokolova u Srbiji u posljednjih 15 godina, čija brojka trenutno ne prelazi 150 odraslih ptica na nivou države.

Sokolovi su, kako smatra, na meti pojedinaca ili dobro organizovanih grupa odgajivača golubova, posebno srpskih visokoletača koji su povremeni plijen sokolova.

"U ovom slučaju je u pitanju delo za koje se odgovara krivično. Prema odštetnom pravilniku ubistvo strogo zaštićene vrste sivog sokola kažnjava se sa 400.000 dinara, ali ta kazna može da se preinači u uništenje zaštićenog prirodnog dobra ili izazivanje opšte opasnosti, za šta sledi od šest meseci do pet godina zatvorske kazne, odnosno 2 miliona dinara ili tri godine zatvora", rekao je on za "Telegraf".

Inače, policija je sačinila zapisnik, a leš ptice je preuzelo stručno lice iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Ono će biti proslijeđeno Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu zarad toksikološke analize.

Stručnjaci za pesticide tvrde da faradan ne može da se legalno proizvede i kupi, kao i da je izuzetno opasan, dok osumnjičeni golubari sa druge strane tvrde da istu boju pesticida ima i sprej za obilježavanje stoke, kojom farbaju golubove kako ne bi bili na meti ptica grabljivica.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije