Ex -Yu

U Parizu uklonili slike NATO bombardovanja SRJ zbog posjete NATO oficira?

U Parizu uklonili slike NATO bombardovanja SRJ zbog posjete NATO oficira?
Foto: Kulturni centar Srbije | U Parizu uklonili slike NATO bombardovanja SRJ zbog posjete NATO oficira

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od Ambasade u Francuskoj hitan odgovor u vezi sa uklanjanjem izložbe u Kulturnom centru Srbije u Parizu, postavljene povodom obilježavanja 20 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

"Ne znamo još šta se desilo, tražili smo izjašnjenje iz Pariza. Ne možemo da arbitriramo odavde", rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović, reagujući na vijest koja se pojavila na društvenim mrežama da je izložba uklonjena kako "oficirima NATO ne bi bilo neprijatno" na prijemu koji je trebalo da bude organizovan juče u Kulturnom centru Srbije.

Odalović je za Tanjug rekao da se odgovor očekuje brzo jer je zatjev bio hitan.

Koordinator za odnose sa medijima Kulturnog centra Srbije u Parizu Nataša Pejin napisala je na Facebook nalogu da je izložba slika povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja uklonjena po naredbi direktora Radoslava Pavlovića zbog posjete oficira NATO-a.

Ona tvrdi da joj je Pavlović rekao da je nalog da se uklone slike Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon stigao iz Ambasade Srbije, citirajući Pavlovićeve riječi "da oficirima NATO ne bi bilo neprijatno" na prijemu.

Prema njenim riječima, platna Biljane Vilimon su urolana, kao i dokumentarne fotografije koje su dio izložbe, a slika Vlade Veličkovića ostala je u prizemlju galerije.

Pejin je napisala da je juče, kada je došla na posao, zatekla prazne zidove i da se srela sa Pavlovićem, koji je pojasnio da će u Centru biti održan prijem i da je iz srpske Ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu.

"Vi, Pavloviću, učestvujete u strašnoj sramoti i poniženju Srbije i srpskih žrtava i treba da Vas je sramota. Odbijam da učestvujem u ovome, a što se koktela tiče, u ovakvim uslovima, ni čašu hladne vode neću izneti nikome. Otišao je bez reči", napisala je Pejin.

Kako ona tvrdi, pred početak koktela iz galerije su uklonjeni svi katalozi o izložbi, jer "ne smije ništa od toga da se vidi u sali".

"Odbila sam da na bilo koji način učestvujem u toj sramoti u Srpskom kulturnom centru, gde se ponižava Srbija, umetnici koji izlažu i žrtve bombardovanja 1999, a da kao vrhunac poniženja to sami Srbi organiziju! Napustila sam kancelariju pre dolaska zvanica", napisala je Pejin.

Riječ je o izložbi "Srbija 1999. godine - 20 godina poslije - dok su padale bombe", a jedan od autora slika Biljana Vilimon, potvrdila je za "Blic" da su slike skinute poslije samo dva dana od otvaranja izložbe o čemu svjedoče i fotografije iz Centra koje je Pejin postavila na Facebooku.

Međutim, još nije utvrđeno ko je naložio da se postavka ukloni i koji su razlozi za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije