Ex -Yu

U Požarevcu uručeni ključevi stanova izbjeglim iz BiH i Hrvatske

U Požarevcu uručeni ključevi stanova izbjeglim iz BiH i Hrvatske
Foto: Srna | U Požarevcu uručeni ključevi stanova izbjeglim iz BiH i Hrvatske

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovao je u Požarevcu svečanoj dodjeli ključeva 20 stanova porodicama izbjeglim iz BiH i Hrvatske, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Srbiji.

"Požarevac je od danas vaš novi zavičaj, novi dom. Ovo je država, ne samo srpskog naroda, već i svih građana koji u njoj žive, a koja je, između ostalog, zasnovana na načelima građanske demokratije, socijalne pravde i kao takva, neguje evropske principe i vrednosti", rekao je Dačić.

On je naveo da Vlada Srbije posvećeno radi na očuvanju ovih vrijednosti, kako u redovnom, tako i u vanrednom stanju, što je pokazala i u doba epidemije virusa korona.

"Briga za svakog pojedinca imperativ je našeg delovanja", rekao je Dačić.

On je podsjetio i da su juče u Novom Sadu uručeni ključevi od 276 stanova, koji su izgrađeni u okviru Potprojekta pet Regionalnog stambenog programa, kao i stanovi u Požarevcu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Regionalni stambeni program zajednički je projekat Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, a glavni cilj mu je da obezbijedi trajna stambena rješenja za najugroženije izbjeličke porodice u regionu.

Ukupna vrijednost Potprojekta pet je veća od 52 miliona evra, od kojih je 38 miliona evra iz donacija, dok Srbija učestvuje sa 13 miliona evra.

Regionalni stambeni program je, kao humani i solidarni projekat, finansiran donatorskim sredstvima, a najveći pojedinačni donator je EU.

Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Savjeta Evrope, dok Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije predstavlja vodeću instituciju koja sprovodi program u Srbiji, a proces izbora korisnika sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije