Ex -Yu

U Sloveniji 13 novih slučajeva zaraze virusom korona

U Sloveniji 13 novih slučajeva zaraze virusom korona
Foto: Tanjug/AP | U Sloveniji 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom

LJUBLJANA - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena zaraza virusom korona kod 13 ljudi, objavila je u srijedu slovenačka vlada na Twitteru.

To je manje nego prethodnog dana kada je novih dnevnih zaraza bilo 15, najviše u zadnja dva mjeseca.

Od 13 zaraženih osoba četiri su u Ljubljani, dvije u mjestu Moravče, a po jedan slučaj je zabilježen u Kopru, Ravnama na Koroškem, Radovljici, Sevnici, Miklavžu na Dravskom polju, Ajdovščini i Ptuju.

S novim slučajevima infekcije ukupni broj zaraza u Sloveniji od početka epidemije popeo se na 1613, nakon što je provedeno više od 100.000 testova, od kojih 1399 u zadnja 24 sata.

Ministarstvo zdravstva procjenjuje da je trenutno aktivnih 110 slučajeva, a u bolnici se od kovida-19 liječi 8 ljudi, od kojih niko nije na intenzivnom odjelu.

Još uvijek nije utvrđeno kako je nastalo novo manje žarište u Mariboru, gdje je juče potvrđena zaraza kod sedam ljekara s hitnog odjela tamošnje bolnice, dok je još osam njihovih kolega u izolaciji i gdje se razmišlja o ponovnoj uspostavi kovid-bolničkog odjela za slučaj drugog talasa epidemije.

Mediji navode da juče potvrđene zaraze na slovenačkoj obali dolaze iz većeg društvenog okupljanja u jednoj kafani i da je među onima koji su se zarazili i nekadašnji istaknuti političar Patrik Vlačič, bivši ministar za infrastrukturu i nekadašnji podpredsjednik Socijalnih demokrata, što je on odbio komentarisati, prenosi Hina.

U Sloveniji je od utorka, nakon povećanog broja slučajeva zaraze, ponovo uvedena zabrana okupljanja na javnim prostorima više od 50 osoba, osim ako se ne radi o organiziranim priredbama s redarskom službom i razmakom među sudionicima takvih događanja, te uz uslov da za to organizatori dobiju posebno dopuštenje nacionalnog Instituta za javno zdravlje i državnih tijela.

Kako bi upozorili vjernike na potrebu izbjegavanja rizičnih situacija kod vjerskih obreda, slovenački biskupi su svim onim župama koje za to imaju uslova preporučili da mise i veća vjerska okupljanja obavljaju na otvorenom, ali za najviše 500 ljudi.

Osim toga, i dalje se vjerski sakramenti poput pričesti i ispovijedi moraju održavati u strogo propisanim epidemiološkim uvjetima, pa se na primjer hostija smije primati samo na ruku, obvezna je dezinfekcija ruku i čišćenje te provjetravanje sakralnih prostora, a vjernici na kraju mise ne smiju pozdrav mira izražavati rukovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije