Ex -Yu

U Sloveniji 70 novih, ukupno 632 slučaja virusa korona

U Sloveniji 70 novih, ukupno 632 slučaja virusa korona
Foto: Tanjug/AP arhiva | U Sloveniji 70 novih, ukupno 632 slučaja virusa korona

LJUBLJANA - U Sloveniji je tokom četvrtka od 00 do 24 sata potvrđeno 70 novih zaraza virusom korona, objavila je u petak slovenačka vlada na Twitteru, pa se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 632, a do sada je osam pacijenata umrlo.

U četvrtak je u Sloveniji izvršeno 1075 testiranja, broj pozitivnih na virus bilo je 70, a u bolnicama je smješteno 90 osoba. Juče su umrle dvije zaražene osobe pa se broj umrlih popeo na osam.

Kako je u petak na konferenciji za novinare izjavio vladin portparol za krizu oko virusa korona Jelko Kacin, vrtići u Sloveniji ostaće zatvoreni još najmanje tri sedmice.

Kacin je rekao da će slovenačka vlada danas raspravljati o zakonskom paketu pomoći privredi i stanovništvu u vrijeme krize, koji predviđa mjere za očuvanje radnih mjesta, socijalne pomoći i prebacivanje troškova doprinosa za socijalno osiguranje na državu u vrijednosti 2 milijarde evra, pozvavši parlament da ga nakon toga što prije stavi na dnevni red.

Tzv. corona-megapaket, kako ga je početkom sedmice nazvao premijer Janez Janša, trebao bi osigurati osnovno funkcionisanje privrede i stanovništva najmanje do 1. maja, a razmišlja se i o novim takvim zakonskim paketima ako bi kriza i epidemija i moguća recesija koju će kriza izazvati trajali duže.

Kacin je kazao da očekuje da će poslanici što prije odlučivati o tome, te da parlament u tom smislu ne smije biti "dio problema nego dio rješenja", prenosi Hina.

Ako megazakon ne bude potvrđen prije 1. aprila, time se svakako nećemo moći pohvaliti, kazao je krizni portparol slovenačke vlade.

Parlamentarna lijeva opozicija ima neke primjedbe i dopune predviđenih mjera na kojima inzistira vlada, ali je spremna biti kooperativna.

No, predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan kazao je da poslanici te stranke nisu skloni prijedlogu da se slovenačka vojska za vrijeme trajanja epidemije uputi na granicu s Hrvatskom, kako bi kontroliše ilegalne migracije i rasteretila slovenačku policiju koja sada ima više posla u unutrašnjosti države.

To shvaćamo kao represiju i glasovaćemo protiv, kazao je Židan, a slično najavljuju i poslanici Liste Marjana Šareca (LMŠ), odnosno stranka bivšeg premijera, javljaju slovenački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije