Ex -Yu

U Sloveniji i dalje dramatično, evakuisano 500 ljudi

U Sloveniji i dalje dramatično, evakuisano 500 ljudi
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL | U Sloveniji i dalje dramatično, evakuisano 500 ljudi

LJUBLJANA - Situacija sa požarom u Sloveniji, koji vatrogasci gase već osmi dan, u popodnevnim satima je pogoršana, a Civilna zaštita za sjevernu Primorsku saopštila je da vatra i danas nastavlja svoj razorni pohod.

Na slovenačkom Krasu, uz granicu s Italijom, i dalje se bore s požarom koji je sinoć uzeo i prvu žrtvu, pripadnicu civilne zaštite koja je poginula s italijanske strane.

"Požari se javljaju u različitim oblastima. Trenutno je najgore kod Kostanjevice", navodi se u saopštenju i dodaje da brine pojačani vetar, koji će popodne duvati sa primorja ka unutrašnjosti zemlje.

Zbog širenja požara naređena je evakuacija 500 stanovnika sa tri mjesta, iz Opatije selo, Nova vas i Hudi Log. Evakuacija se odnosi i na novinarske ekipe koje su na terenu.

Mjesto okupljanja svih je Sportski centar Šempeter, saopštila je Civilna zaštita sjeverne Primorske, prenijeli su slovenački mediji.

Komandant Civilne odbrane Srečko Šestan rekao je da je vazduhoplovstvo podijeljeno na više dijelova:

"U gašenju trenutno pomaže sedam helikoptera, a još dva dolaze iz Mađarske. Kopnene snage su i na terenu, koliko mogu da ugase vatru, naravno. Naselje Miren nije ugroženo i nadaju se da evakuacija nije potrebna".

Uz ranije upućen helikopter Mi-8 MTV, na gašenje požara na području Renškog vrha kod Nove Gorice u Sloveniji dodatno je poslat jedan Canadair CL-415 iz sastava Protivpožarnih namjenskih organizovanih snaga OSRH, saopštilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske, prenosi Index.hr. Helikopter Mi-8 MTV s opremom za gašenje požara poslat je ranije danas.

Dima ima i na putevima pa se vozači pozivaju na oprez, kao i da propuštaju vatrogasna vozila kojih ih je u velikom broju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije