Ex -Yu

U Sloveniji od danas bez obveznih maski u zatvorenom

U Sloveniji od danas bez obveznih maski u zatvorenom
Foto: Fena | U Sloveniji od danas bez obveznih maski u zatvorenom

LJUBLJANA - U Sloveniji zbog bolje epidemiološke situacije od danas nošenje maski u najvećem dijelu zatvorenih prostora više nije obvezno, no ta se mjera i dalje preporučuje kad nije moguće držati međusobnu distancu, objavila je vlada.

Nošenje maski obvezno je u zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i drugim socijalnim ustanovama.

Nošenje maski ipak ne bi trebalo u potpunosti odbaciti u zatvorenim javnim prostorima, kad nije moguće držati međusobnu distancu, a posebno se to preporučuje imunokopmpromitiranim osobama, preporuka je Instituta za javno zdravlje Slovenije (NIJZ).

"Maske su u pandemiji bile jedna od ključnih mjera za sprečavanje širenja virusa i da te obveze nije bilo epidemiološka bi slika tokom proteklih epidemijskih talasa bila mnogo gora", izjavila je za medije infektologinja Bojana Beović.

Ukidanje obveznog nošenja maski vlada je donijela zbog kontinuiranog poboljšanja epidemiološke situacije zadnjih sedmica.

U zadnja 24 sata potvrđeno je 1.535 novih zaraza virusom korona, odnosno 577 zaraza manje nego sedam dana ranije, a i broj hospitalizovanih i dalje pada, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije