Ex -Yu

U Sloveniji odobren lijek lagevrio protiv virusa korona

U Sloveniji odobren lijek lagevrio protiv virusa korona
Foto: AVAKAphoto/Pixabay | U Sloveniji odobren lijek lagevrio protiv virusa korona

LJUBLJANA - Slovenački nacionalni etički komitet odobrio je danas lijek lagevrio protiv virusa korona, koji je poznat i pod nazivom molnupiravir.

Komitet smatra da lijek donosi značajan napredak u borbi protiv pandemije virusa korona, jer sprečava teški oblik kovida 19 ili smrt, prenosi agencija STA.

Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučila je ovaj lijek za liječenje virusa korona 19. novembra, iako još nije registrovan.

Oralni antivirusni lijek, koji je Merk razvio u saradnji s "Ridgeback Biotherapeutics", namijenjen je za liječenje virusa korona kod odraslih.

EMA savjetuje da se njime ne liječe trudnice ili žene koje planiraju trudnoću.

Ovaj lijek, kako se navodi u preporuci EMA, trebalo bi da se uzme pet dana nakon pojave simptoma virusa korona ili što je prije moguće nakon pozitivnog rezultata testa.

Slovenački nacionalni komitet preporučuje da ljekari detaljno informišu pacijente koji ispunjavaju uslove za lijek o njegovim svojstvima i mogućim neželjenim efektima.

"Kada pacijent bude informisan o svemu, treba sam da odluči da li će uzimati lagevrio ili ne", navodi se u preporuci komiteta.

Pacijent koji pristaje na liječenje novim lijekom treba da potpiše saglasnost, a ljekar da je parafira do registracije lijeka, navodi se u preporuci.

Ljekarima se takođe savjetuje da prate efekte novog lijeka i potencijalne neželjene efekte za svakog pacijenta posebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije