Ex -Yu

U Sloveniji situacija sve bolja, planira se još popuštanja mjera

U Sloveniji situacija sve bolja, planira se još popuštanja mjera
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | U Sloveniji situacija sve bolja, planira se još popuštanja mjera

LJUBLJANA - U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđene samo 292 zaraze virusom korona, uz troje umrlih pacijenata. Svi podaci o stanju epidemije i dalje se poboljšavaju, ali Vlada upozorava da je i dalje potrebno biti oprezan i ustrajati na pridržavanju mjera.

Na pitanje hoće li i u Sloveniji uskoro prestati obveza nošenja maski, kako je to od prije koji dan u SAD, gdje je vakcinisana već velika većina odraslog stanovništva, vodeća infektologinja Mateja Logar je jasno isključila takvu mogućnost.

"O tome ćemo početi razmišljati tek kad vakcinisanost i opšta epidemiološka situacija budu onakve kakve su u SAD, ali kod nas je stanje sasvim drugačije", kazala je u odgovoru na novinarska pitanja hoće li kampanja masovnog cijepljenja uspjeti.

Prema zadnjim podacima Ministarstva zdravstva, do sada je u Sloveniji barem jednu dozu vakcini dobilo 553.819 ljudi, što je više od četvrtine ukupne populacije.

Dalje popuštanje

"Kod nas, nažalost, uz one koji se ne žele vakcinisati postoje i grupe koje se žestoko protive nošenju maski, zato je malo vjerovatno da bi se mjera američke vlade i kod nas mogla primijeniti na sličan način", kazala je Logar, koja vodi Vladin stručni tim za covid-19.

Slovenačka vlada objavila je u nedjelju da su u 24 sata potvrđene 292 zaraze, uz 11,8-postotni udio pozitivnih nalaza, a umrlo je troje pacijenata s kovidom-19.

I ostali epidemiološki podaci su sve bolji, pa je tako broj hospitaliziranih pao na 408, a u subotu je iz bolnica otpušteno 23 oboljelih. Sedmični prosjek zaraza u jednom danu spustio se na 449, a kad padne na manje od tristo, Slovenija će ući u "zelenu" fazu uz dalje relaksacije.

U toj bi fazi uz maske u zatvorenom i osnovne higijenske mjere većina drugih restrikcija otpala, a vjeruje se da bi ta faza mogla uslijediti već krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Za sada je već u "žutoj" fazi dopuštena većina društvenih i privrednih aktivnosti, a na snazi su i relaksacije u sportu i kulturi, uključujući utakmice, pozorišne predstave, koncerte, te okupljanja do najviše 50 ljudi, pri čemu oni koji učestvuju treba da imaju potvrdu da su cijepljeni, da su preboljeli kovid-19 ili predoče negativan test na virus korona.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije