Ex -Yu

Slovenija: Prijavljeno 107 neželjenih efekata na Fajzer vakcinu (ISPRAVLJENO)

Slovenija: Prijavljeno 107 neželjenih efekata na Fajzer vakcinu (ISPRAVLJENO)
Foto: N.N. | U Sloveniji zabilježeno 107 neželjenih efekata na Fajzer vakcinu

U Sloveniji je do 17. januara vakcinom protiv korona virusa vakcinisano oko 42.000 osoba, od kojih su 36 odsto zdravstveni radnici, a prijavljeno je 107 neželjenih efekata, pri čemu se uglavnom radi o uobičajenim neželjenim efektima poput povećanog otoka, crvenila kože, glavobolje, te bola u mišićima i zglobovima.

Kako je navela Marta Grgič Vitek iz slovenačkog Instituta za javno zdravlje, zabilježena su i tri ozbiljnija slučaja neželjenih učinaka, ali je naglasila da to ne znači nužno da su povezani sa samom vakcinacijom.

"Pored ranije navedenog primjera smrti, pri kojem je komisija već utvrdila da vakcinacija nije u bilo kakvoj uzročno-posljedičnoj vezi sa smrću osobe, zabilježen je još jedan primjer smrti. U drugom slučaju, radi se o osobi sa različitim oboljenjima koja je umrla 12 dana po vakcinaciji. Taj primjer komisija i dalje istražuje, ali i dalje nisu predložili mišljenje da li je ili nije povezan sa vakcinacijom. U trećem primjeru se radi o osobi koja je nekoliko sati po vakcinaciji kolabirala, dakle, osoba se onesvijestila i potom je primljena u bolnicu na posmatranje, ali je onemoćalost ubrzo prošla", rekla je ona.

"S obzirom da se svaki primjer hospitalizacije ubraja u 'ozbiljan primjer neželjenog učinka vakcine', bez obzira što je osoba samo primljena na posmatranje, komisija će uskoro ispitati i taj slučaj", dodala je Grgič Vite.

 

Dodatak

Vijest je izmijenjena kompletnom izjavom Marte Grgič Vitek iz slovenačkog Instituta za javno zdravlje, kojom se pojašnjava da smrtni slučajevi, koji se spominju u prethodnom tekstu preuzetom sa agencije Tanjug, nisu nužno povezani s vakcinacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije