Ex -Yu

U Srbiji zaražena sedmomjesečna beba, zabilježen prvi slučaj u Vladi

U Srbiji zaražena sedmomjesečna beba, zabilježen prvi slučaj u Vladi
Foto: Ilustracija | U Srbiji zaražena sedmomjesečna beba, zabilježen prvi slučaj i u Vladi

BEOGRAD - Najmlađi pacijent zaražen virusom korona, koji se liječi u KBC "Dragiša Mišović" je beba stara sedam mjeseci, izjavio je večeras direktor te bolnice prof. dr Vladimir Ðukić i naglasio da je potpuna izolacija jedina prava preventivna mjera zaštite od širenja virusa korona.

Ðukić je rekao da je u KBC "Dragiša Mišović", koja je pretvorena u korona bolnicu, 120 pacijenata zaraženih virusom COVID-19, od kojih je jedan na respiratoru, a nekoliko na kiseoniku.

"Ima dosta mladih ljudi, ali postoje svi preduslovi da se oni više nego kvalitetno zbrinu", rekao je Ðukić u Nacionalnom dnevniku TV Pink.

Na pitanje o tome da su starije osobe i hronični bolesnici najugroženiji virusom korona, Ðukić je kazao da statistika u Kini, koju su kineski stručnjaci iznijeli srpskim kolegama, to nesumnjivo potvrđuje, ali i naveo da su stručnjaci iz Kine iznenađeni brzim kliničkim tokom, naglom progresijom bolesti i drastičnim patofiziološkim promjenama na plućima kod oboljelih.

"Mi imamo bebu od 28 nedelja (sedam meseci), roditelje, otac i sin, sin i majka, porodice cele, svi su ugroženi, jedina preventive je potpuna izolacija", istakao je Ðukić.

Upitan o mjerama zaštite zdravstevnih radnika, on je kazao da je trenutno 25 zdravstvenih radnika te bolnice u samoizolaciji, ali da će osam ljekara iz KBC Zemun biti prebačeno u "Mišović".

"Jedan od naših kolega, koji je u prethodnom periodu dobio tešku upalu pluća i bio na infektivnoj klinici, dva puta je testiran na koronu i negativan je. Ali, naši epidemiolozi su po pojavi njegovih simptoma, stavili 25 zaposlenih u samoizolaciju", rekao je Ðukić i dodao da su u izolaciji i ljekari koji su bili na kongresima u inostranstvu.

Došlo je i do prvog slučaja zaraze virusom korona u Vladi Srbije, a zaražen je Branislav Blažić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, prenosi Blic.

Kako je listu potvrđeno od izvora upoznatih sa situacijom, Blažić je inače iz Kikinde, grada koji je jedno od žarišta virusa korona u Srbiji.

Svi iz Ministarstva zaštite životne sredine koji su bili u kontaktu s njim su poslati u izolaciju, a ministar Goran Trivan samo je telefonski kontaktirao s Blažićem i ostalima s kojima je državni sekretar kontaktirao lično.

Branislav Blažić je hospitalizovan na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Zbog ove situacije, sjednice Vlade se iz Nemanjine sele u Palatu Srbija, saznaje Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije