Ex -Yu

U Srbiju na snagu stupaju nove mjere

U Srbiju na snagu stupaju nove mjere
Foto: Tanjug | U Srbiju na snagu stupaju nove mjere
Srna

BEOGRAD - U Srbiji od večeras, pa u narednih 10 dana na snazi će biti nove mjere Vlade Srbije, donesene radi sprečavanja širenja virusa korona.

Osim već postojećih mjera, koje se odnose na obavezno nošenje zaštitne maske i fizičku distancu, uvedene su i nove koje počinju s primjenom od večeras u 18 časova.

Nove mjere predviđaju skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, pozorištima, bioskopima i drugim ustanovama kulture, kao priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću.

Do 21 čas mogu da rade prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti, sve radnje u tržnim centrima, butici, frizeri, kao i pošte, banke, osim onih smještenih u tržnim centrima.

Neograničeno će moći da rade apoteke, benzinske pumpe, ali samo za prodaju goriva, kao i ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane.

Nove mjere podrazumijevaju obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti, kao što su pješački prelazi, autobuske stanice.

Takođe, predviđena je zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od ove mjere su izuzete radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta minimum četiri metra kvadratna po osobi.

Predviđen je i rad od kuće za sve zaposlene kod kojih to radni proces dopušta, kao i pojačana kontrola u prevozu nošenja zaštitne maske, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Pored gradskog prevoza, kontrola će biti pojačana i u slučaju kućne izolacije, kućnog karantina, odnosno samoizolacije, kao i svih ostalih protivepidemijskih mjera koje su na snazi.

Kućna izolacija se propisuje kao protivepidemijska mjera izdvajanja inficiranih osoba bez simptoma ili sa simptomima bolesti koja ne zahtijeva liječenje u bolnici, prenose beogradski mediji.

Što se tiče promjena u obrazovnim ustanovama, školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, takođe u narednim danima da pretrpi određene izmjene, ali sigurno je da potpuno obustave neće biti, već će se nastava obavljati na daljinu, odnosno onlajn.

Ukoliko bude usvojena mjera o selektivnom prelasku na onlajn, ona će biti oročena na 10 ili 15 dana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije