Ex -Yu

U hrvatskim skladištima gotovo dva miliona neiskorišćenih vakcina

U hrvatskim skladištima gotovo dva miliona neiskorišćenih vakcina
Foto: Pixabay/alfcermed | U hrvatskim skladištima gotovo dva miliona neiskorišćenih vakcina

ZAGREB - U Hrvatskoj je do sada uništeno više od 275.000 doza vakcina protiv kovida 19 zbog isteka roka trajanja i nerealizovanih donacija, a u skladištima se čuva još gotovo dva miliona vakcina raznih proizvođača, rečeno je Hini u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Ukupno je uništeno 275.799 doza, a najviše AstraZeneke - 154.644 doza.

Na lageru je ukupno 5.450 doza AstraZeneke, 198.990 doza Moderne, 59.425 doza Džonson i Džonson, 1.528.657 doza Fajzera i 153.445 doza proteinske vakcine Novavaks.

Iz centralnog skladišta donirano je 420.000 doza AstraZeneka vakcine i 70.000 Moderne, kažu u HZJZ-u i naglašavaju da su donacije složen proces za koji je nužan poseban transport i skladištenje, a rok trajanja bakcine relativno je kratak.

Riječ je, kažu, o vrlo malom gubitku u odnosu na 5,2 miliona utrošenih doza.

Interes za vakcinisanjer vrlo je slab proteklih nedjelja, dnevno se prvom dozom vakciniše svega oko 150 ljudi u cijeloj Hrvatskoj. Situaciju nije promijenilo ni nova proteinska vakcina, proizvedena tradicionalnom tehnologijom, koja je dostupna već tri nedjelje.

Neki protivnici vakcinacije tvrdili su da čekaju upravo tu vakcinu, ali podaci HZJZ pokazuju da se njime do sada vakcinisalo svega 286 osoba, a u skladištima se čuva 153.445 doza.

Koliko će Hrvatsku koštati neiskorišćene vakcine koje propadaju, u HZJZ ne žele da otkriju, jer je cijena povjerljiv podatak iz sporazuma koji je Evropska komisija u ime država članica potpisala s dobavljačima, navodi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije