Ex -Yu

U međunarodnoj akciji "pali" članovi Vračarske grupe, Kavačkog klana i državljanin BiH

U međunarodnoj akciji "pali" članovi Vračarske grupe, Kavačkog klana i državljanin BiH
Foto: Pixnio | U međunarodnoj akciji "pali" članovi Vračarske grupe, Kavačkog klana i državljanin BiH

BEOGRAD - U međunarodnoj akciji protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u holandsku luku Roterdam i dalje prema Belgiji, uhapšeni su i pripadnik "Vračarske grupe" čiji su inicijali N. V. i pripadnik "Kavačkog klana" D. R., saopštilo je Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal.

Tužilaštvo je navelo da je u akciji uhapšeno osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, kao i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

U belgijskom gradu Arlon uhapšeni su S. Đ., S. K., Đ. S. D. i F. L. A. U Amsterdamu slobode su lišeni D. R. i D. P., a u Srbiji V. V., dok je njegova sestra J. V. uhapšena u Luksemburgu.

U toku su istovremeni pretresi u Srbiji, Holandiji i Luksemburgu, ističe se u saopštenju.

Iz Tužilaštva su pojasnili da se pripadnici te organizovane kriminalne grupe sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine kokaina u Roterdam i dalje transport ove opojne droge do belgijskog grada Arlon, gdje je u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga, ukupno zaplijenjeno 115 kilograma kokaina.

U saopštenju se navodi da je ta organizovana kriminalna grupu koju čine "vračarac" N. V., D. R., pripadnik "kavačkog klana", V. V., S. K., S. Đ., F. L. A., L. K., K. R., I. G., J. V. i Đ. S. D., koristeći registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča, najprije kupovala takve ploče od jedne kompanije u Luksemburgu, a zatim vršila zamjenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u Arlonu, u koje su zatim sakrivali pakete sa kokainom.

Prilikom intervencije policijskih snaga u Belgiji ukupno su pronađene 22 betonske ploče, od čega je u svakoj ploči bilo po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama.

Osim kokaina pronađenog u betonskim pločama, na licu mjesta pronađeno je još 37 paketa sa ovom opojnom drogom. Ukupno je u hangaru u Arlonu pronađeno 103 paketa kokaina, neto mase 115 kilograma.

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal istakli su da je ta organizovana kriminalna grupa kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu posredstvom njemačke špediterske firme trebalo da distribuira do njemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje.

U ovoj zajedničkoj međunarodnoj akciji kojom je rukovodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije, slobode je lišeno osam lica, dok se za preostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe traga.

MUP Srbije je prethodno saopštio da je u akciji u Holandiji uhapšeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe državljani Srbije D. R. (28) i D. P. (48), kod kojih je pronađeno oružje i novac za koje se sumnja da su rezultat izvršenja krivičnih djela, dok su u Belgiji i Luksemburgu uhapšeni takođe državljani Srbije S. K. (36), Đ. D. (32), J. V. (33), jedno NN lice, kao i državljanin BiH S. Đ. (42).

Na području Beograda uhapšen je državljanin Srbije V. V. (29), kome je određeno zadržavanje od 48 časova, koji će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije