Ex -Yu

Pratite nas na Google news

U ponedjeljak počinje masovna vakcinacija u Hrvatskoj

U ponedjeljak počinje masovna vakcinacija u Hrvatskoj
Foto: Tanjug/AP | U ponedjeljak počinje masovna vakcinacija u Hrvatskoj
Fena

ZAGREB - U ponedjeljak u Rijeci počinje vakcinacije protiv virusa korona opšte populacije, tačnije svih starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika koji su se odlučili na tu najučinkovitiju zaštitu, piše u srijedu Jutarnji list.

Direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Prrimorsko-goranske županije Vladimir Mićović kaže da su već pripremljeni punktovi u gradu, ali i u županijskim ispostavama u Delnicama, na Cresu, Krku, Lošinju, Rabu, Opatiji i Crikvenici.

Objašnjava da ljekari porodične medicine moraju dostaviti popise svojih pacijenata koji su se prijavili za vakcinaciju kako bi se mogli unaprijed naručivati ne bi li se izbjegla gužva zbog epidemioloških mjera.

Njegova  procjena je da bi se u Rijeci s takvom organizacijom moglo vakcinisati od 400 do 500 građana dnevno na svakom punktu, a moguće i više stigne li dovoljan broj doza vakcina, prenosi Hina.

I načelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč potvrdio je da će sljedeće sedmice u glavnom gradu Hrvatske takođe krenuti vakcinacija opšte populacije jer je pri kraju vakcinacije u domovima za starije i zdravstvenih radnika.

Napominje da će brzina vakcinisanja ovisiti o količini vakcina koje će dolaziti u Hrvatsku. Kaže da će u početku vakcinacija biti organizovano u ordinacijama domova zdravlja, a stignu li najavljene količine vakcina nakon što se registruje vakcina AstraZeneca/Oxford  organizovaće se posebni punktovi kako bi se u što kraćem roku vakcinisalo što više građana.

Moguće je da djelimično bude problema upravo s naručivanjem jer manji dio ljekara nije bio previše sklon provesti upustva Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poslan u primarnu zdravstvenu zaštitu još početkom decembra.

Naime, tražilo se od ljekara da naprave popis svojih pacijenata starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika te drugih, na kojem bi se upisali oni koji se žele vakcinisati. I dok je najveći dio ljekara to shvatio ozbiljno i dostavio tražene podatke, neki su izbjegavali tu obavezu što bi mogao biti problem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije