Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Uglednom pedijatru godinu dana zatvora zbog smrti dječaka

Uglednom pedijatru godinu dana zatvora zbog smrti dječaka
Foto: Image by Bruno /Germany from Pixabay | Uglednom pedijatru godina zatvora zbog smrti dječaka
N.N.

Primarijus dr Darko Radman (70), poznati zadarski pedijatar, pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog liječenja kojim je u februaru 2015. skrivio smrt Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova oboljelog od šarlaha.

Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da će neki ljekar zbog nesavjesnog liječenja koje je rezultiralo smrtnim ishodom morati na odsluženje zatvorske kazne, prenosi "Zadarski.hr".

Pravosnažnu presudu donio je Županijski sud u Slavonskom Brodu 24. avgusta, a osim zatvorske kazne dr Radman je dužan da plati sudski trošak vještačenja i pristupa vještaka na raspravu u ukupnom iznosu od 23.669 kuna (oko 3.150 evra) u roku od 15 dana od pravosnažnosti. Takođe je dužan da nadoknadi neophodne izdatke oštećenih i njegovog zakonskog zastupnika i nagradu i neophodne izdatke njegovog opunomoćenika.

Predsjednik i članovi sudskog vijeća odbili su žalbu Opštinskog državnog tužilaštva u Zadru koje je tažilo strožu sankciju od minimalne kazne za zadarskog ljekara, ali i žalbu njegovog advokata Milenka Škrleca, koji se pozvao na povredu krivičnog postupka i pogrešno utvrđeno činjenično stanje s predlogom da sud drugog stepena oslobodi dr Radmana optužbe i suđenje vrati na početak.

U pravosnažnoj presudi se ističe da prvostepeni sud nije pogriješio kad je "na temelju nalaza i mišljenja Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu utvrdio da je optuženi kao doktor medicine pogriješio kada nije promijenio lijek djetetu sumamed u penicilinski ili cefalosporinski antibiotik i da nije hospitalizovao dijete Roka Begonju iako je za to imao indikacije".

Nadalje, dao je za pravo sudiji koji je utvrdio da su "ljekarske greške optuženog u uzročno posljedičnoj vezi sa smrću djeteta Roka Begonje" jer bi se "hitnom hospitalizacijom 24 sata prije smrti djeteta i sprovođenjem pretraga utvrdila upala pluća i vjerovatno bi se spriječili širenje upale pluća i nastanak septičkog šoka i tako bi postojale realne šanse da se spriječi smrtni ishod".

Nadalje, viši sud je potvrdio da je dr Radman zanemario upozorenja majke i bake djeteta koje su mu tokom pregleda rekle da Roko zbog šarlaha dva dana pije sumamed, da je dva dana povraćao, da se žali da ne može da hoda, da ga boli tijelo i da ga je stric zbog toga nosio od auta do ordinacije.

Majka i baka takođe su mu ukazale da su Roku usnice i nokti plavi što ranije nije imao i da nisu mogli da mu skinu temperaturu iako su davale sirup i čepiće. Pitale su doktora je li normalno da dijete ima tako plave nokte i usnice, na što im je dr Radman odgovorio da je to "normalno zbog temperature".

Drugostepeni sud je dodatno potvrdio da je dr Radman trebalo bolesnika da pošalje na hospitalizaciju, a njegovu tezu da se za to ne teretiti, jer je dijete prije nego što je dovedeno njemu na pregled bilo dovedeno na Odjeljenje pedijatrije u bolnicu i da je dežurna sestra vidjela blijedoplavu kožu i modre usnice i nokte dijete bi sigurno bilo zadržano u bolnici, ocijenilo neprihvatljivom.

Sud dodatno smatra da je dr Radman postupio nesavjesno kao doktor medicine kada nije pitao pratnju je li Roko alergičan na penicilin i zašto mu nije propisana terapija penicilinskih ili cefalosporinskim antibiotikom, jer Roko nije bio alergičan na penicilin.

Sudija Zrilić je zaključila da je dr Radman "nesavjesno postupio, lakomisleno smatrajući da neće doći do komplikacija kada je samoinicijativno zaključio bez da je utvrdio razlog zašto je Roku Begonji propisan sumamed a ne penicilinski antibiotik ili cefalosporinski antibiotik".

Dr Radman je optužen da je kao dežurni pedijatar, 15. februara 2015. godine, nakon što je dijete zbog pogoršanja zdravstvenog stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći u zadarskom Domu zdravlja, propustio da obavi hitan medicinski premještaj djeteta u Opštu bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage. Propustio je i da mu prepiše prikladnu terapiju za liječenje šarlaha iako je znao da je dječaku dva dana ranije dijagnostifikovan, da pije lijek "sumamed", da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, s čime su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u njegovoj pratnji.

U dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti, uprkos vrlo teškom stanju, nad malenim Rokom nisu obavljene niti osnovne pretrage, poput krvi i urina, već je zajedno s roditeljima poslat kući s komadićem papira na kojem je bio samo pečat ljekara i preporuka da nastave antibiotsku terapiju. U pet dana bolesti dječak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dvije hitne i jednom na Odjeljenju pedijatrije u Zadru. Ne samo da niko od njih dječakovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrži u bolnici, nego mu nisu urađene čak ni obične pretrage. 

Nisu primili dijete jer nije imalo uputnicu?

Kako je izgledao prijem u pedijatrijskoj ambulanti, ispričao je za novine prije pet godine prijatelj porodice Begonja koji je s njima prolazio tih pet dana agonije. Tamo su ih poslali sa Odjeljenja pedijatrije gdje su prvo tražili pomoć, ali je nisu dobili jer nisu imali uputnicu.

"Djetetu smo temperaturu sami mjerili u hodniku. Kad je toplomjer pokazao 37, medicinska sestra ga je slavodobitno pokazala svima u čekaonici, 'evo vidite da nema temperaturu'. Ali, kako je Roko gorio, donijela je novi i taj je pokazao 39! Tada ih prima ljekar, inače primarijus, koji je bio dežurni pedijatar u ambulanti. Preslušao mu je pluća i rekao da je sve čisto, a kad su mu pokazali da dječak ima plave nokte, dio prstiju i usne, doktor je rekao kako je to sve 'normalno za njegovo stanje' i da kući nastave da mu skidaju temperaturu čepićima. Kad je baka pitala koliko čepića smiju da stave, primarijus im je odgovorio da 'pročitaju uputstva na lijeku!" I dodao da nema straha za temperaturni šok jer je mali prošao kritičnu dob i neka antibiotik ne pije pet nego deset dana! I taj nalaz je napisao na nekakvom polupokidanom papiru. Nikakve pretrage, nikakvi nalazi, nije ih pitao ni za krv iz Biograda", ispričao je porodični prijatelj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije