Ex -Yu

Uhapšen Slovenac koji se vakcinisao za druge

Uhapšen Slovenac koji se vakcinisao za druge
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Uhapšen Slovenac koji se vakcinisao za druge

U Sloveniji je pritvoren muškarac koji se u zadnja dva mjeseca sedam puta vakcinisao protiv kovida 19, a kazneno će odgovarati još četvorica drugih u čije se ime vakcinisao kako bi oni mogli dobiti kovid potvrde, objavili su u srijedu mediji.

Njima se na teret stavlja manipulacija pri vakcinisanju jer su zdravstvene vlasti namjerno doveli u zabludu, pa su nevakcinisanima izdale kovid potvrde premda nisu bili vakcinisani, objavila je televizijska postaja POP-TV, prenosi Index.hr.

"Ko pri nadležnom državnom tijelu ili kod javnog bilježnika lažnom izjavom dobije potvrdu koja može poslužiti kao dokaz u pravnom prometu, može biti kažnjen zatvorskom kaznom do tri godine", upozorila je u izjavi za javnost tim povodom policija, dodavši da u slučaju da su znali za manipulaciju podacima mogu biti kažnjene i osobe koje se takvom potvrdom koriste ili su je izdale.

Za novac angažovali osobu koja će se vakcinisati za njih

Policija je navela da su četvorica muškaraca koji se nisu željeli vakcinisati za novac angažovala osobu sa socijalnim problemima, koja se vakcinisala u različitim centrima za vakcinisanje koristeći njihove zdravstvene iskaznice, a uhapšena je kad se za vakcinisanje prijavila osmi put i sada se nalazi u pritvoru.

"On je za ta vakcinisanja od druge četvorice osumnjičenih, koji su iskoristili njegove probleme i okolnosti u kojima živi, dobio nisku novčanu nagradu, a oni su ga naveli na krivično djelo, ne vodeći računa o njegovom zdravlju", navela je slovenačka policija u saopštenju.

Zasad nema komentara zdravstvenih vlasti

Zdravstvene vlasti za sada se nisu oglasile komentarom koliko bi višekratno vakcinisanje mimo preporuka moglo biti opasno i kakve bi zbog toga osoba koja tako postupi mogla snositi posljedice.

Prvi slučajevi sličnog lažiranja kovid statusa u Sloveniji zabilježeni su još u septembru, kad je u Ljubljani prijavljeno više slučajeva da su oni koji su trebali kovid potvrdu, a nisu se željeli vakcinisati, za to angažovali druge i plaćali im. Obično su taj posao preuzimale osobe sa društvene margine, beskućnici ili ovisnici o drogama, a dobijali su oko 150 evra za jednu primljenu dozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije