Ex -Yu

Uhapšen još jedan gradonačelnik u Hrvatskoj

Uhapšen još jedan gradonačelnik u Hrvatskoj
Foto: Screenshot / Youtube | Uhapšen još jedan gradonačelnik u Hrvatskoj

ZAGREB - Nekoliko sati nakon hapšenja gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, uhapšen je i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Grgić je uhapšen u njegovom domu.

USKOK je za obojicu zatražio određivanje istražnog zatvora, o čemu će danas odlučivati zagrebački Županijski sud.

Uz direktora "Janafa" Dragana Kovačevića, za kojeg mediji tvrde da je bio obaviješten o hapšenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni rukovodilac poslovanja kompanije "Elektrocentar Petek" koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova firma dobije milionske poslove, prenosi "Index.hr".

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od septembra 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom preduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj firmi u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 miliona kuna dodijeli izvođenje tih radova.

HDZ-ovac je pritom, kako se sumnja, koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe, od predsjednika Uprave Vodoopskrbe i naručioca radova zatražio da manipuliše predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja mijenjanjem dokumentacije u skladu zahtjevima Peteka i njegove savjetnice.

Peteka terete i da je od septembra 2019. u Zagrebu i Novoj Gradišci s gradonačelnikom Nove Gradiške dogovorio da će mu kao nagradu za preduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuđača firmi u kojoj je on stvarni rukovodilac jednog, a 7. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

USKOK je u četvrtak naveče saopštio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje uticajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zloupotrebe položaja i ovlaštenja te pomaganja u tim nedjelima. Rukovodstvo policije saopštilo je da je deset osumnjičenih predato ili će biti predato pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela krivičnu prijavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije