Ex -Yu

Ukidaju se brojne linije, nema vozača

Ukidaju se brojne linije, nema vozača
Foto: Ilustracija | Ukidaju se brojne linije, nema vozača

RIJEKA - Zbog nedovoljnog broja vozača riječki Autotrolej ukida niz polazaka na gradskim linijama javnog prevoza, a dio linija voziće na skraćenoj trasi.

To je objavljeno iz gradskog javnog prevoza, a najavili su i korekciju polazaka na prigradskim linijama zbog istog problema.

"Zbog nedovoljnog broja vozača na tržištu rada Komunalno društvo Autotrolej nije u mogućnosti da zaposli dovoljan broj profesionalnih vozača potreban za održavanje postojećeg voznog reda. Upravo zato, Komunalno društvo Autotrolej prisiljeno je da privremeno izmijeni vozni red i to spajanjem linija, skraćivanjem vremena rada linija i smanjenjem broja polazaka“, navodi se u saopštenju Autotroleja.

Naime, zanimanje profesionalnog vozača izuzetno je deficitarno, pa tako u Primorsko-goranskoj županiji uopšte nema evidentiranih nezaposlenih vozača D kategorije, koja je potrebna za obavljanje posla vozača autobusa, piše Novi list.

Zbog toga Autotrolej konkurse za zapošljavanje vozača objavljuje i u ekspoziturama Zavoda za zapošljavanje izvan županije i to uz pogodnost osiguranja smještaja. Nažalost, ni ova mjera ne daje željene rezultate.

Autotrolej u dogovoru sa Zavodom za zapošljavanje pokrenuo je osposobljavanje 12 nezaposlenih vozača C kategorije, o trošku Društva, za sticanje D kategorije. Takođe, pokrenuta je i prekvalifikacija zainteresovanih nezaposlenih radnika za sticanje kvalifikacije i polaganje ispita D kategorije za upravljanje autobusom, piše u saopštenju.

Isto tako, Autotrolej kontinuirano zapošljava penzionere i trenutno ih je u sistemu ovog komunalnog društva zaposleno 12.

"Sa sindikalnim predstavnicima dogovaraju se bolji uslovi rada i povećanje stimulativnog dijela plate. Vjerujemo da će sve ove mjere dati željene rezultate i da će uskoro biti popunjena otvorena radna mjesta profesionalnih vozača“, objašnjavaju iz Autotroleja.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije