Ex -Yu

Ukinuta oslobađajuća presuda pripadniku američkih "Foka"

Ukinuta oslobađajuća presuda pripadniku američkih "Foka"
Foto: N.N. | Ukinuta oslobađajuća presuda pripadniku američkih "Foka"

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je bivši američki marinac, pripadnik elitne jedinice "Foke", Danijel Dejvid Korbert oslobođen od optužbi za nedozvoljeno držanje pištolja sa izbrisanim registarskim brojem, a trojica Beograđana osuđena na zatvorske kazne.

Njima će po nalogu Apelacionog suda suđenje biti ponovljeno pred Višim sudom u Beogradu.

Korbet je bio u pritvoru godinu i po dana, od hapšenja 31. januara 2018. godine do izricanja oslobađajuće presude 18. juna prošle godine, kada je pušten na slobodu.

Nije izvjesno da li će on prisustvovati ovom ponovljenom suđenju, mada može da mu se sudi u odsustvu.

Suđenje će osim njemu biti ponovljeno i Nenadu Pavlici, Nikoli Vučeljiću i Nikoli Andraševiću koji su ukinutom presudom bili osuđeni na kazne od šest meseci do dvije godine zatvora.

Korbet se optužnicom tereti da je 24. decembra 2017. godine podstrekao Vučeljića da mu nabavi sporni pištolj, koji je potom neovlašćeno držao i nosio najprije u hotelu, a zatim u iznajmljenom stanu.

Cijenu od 1.500 evra sa Vuceljićem je ugovorio sms porukama, pa su se sastali ispred Korbetovog hotela u noći između 24. i 25. decembra gdje mu je Vučeljić predao pištolj sa fizički uklonjenim fabričkim brojem.

Prema optužnici, Vuceljić je zajedno sa Andraševićem neovlašćeno nabavio od Pavlice.

Nakon toga, 31. januara 2018. godine Korbet je dao pištolj Vučeljiću radi popravke, a on ga je sa Andraševićem krenuo da odveze na popravku kod Pavlice u naselju Kumodraž kada su uhapšeni.

Na početku suđenja u januaru 2018. godine sva četvorica optuženih negirali su navode optužnice i iznijeli svoje verzije događaja od decembra 2017. i janura 2018. godine, prije nego što su uhapšeni, 31. januara 2018. godine.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda, koja je objavljena na sajtu suda, navodi se da se osnovano žalbama navodi da je izreka presude protivrječna samoj sebi i datim razlozima, a u obrazloženju presude nisu navedeni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja.

To se prije svega odnosi na oslobadajući dio presude, koji je prvostepeni sud dijelu obrazložio prije svega sumnjom - da li je ili nije pištolj bio funkcionalno ispravan sve dok ga Pavlica nije popravio u svojoj kući, pa je primenom načela in dubio pro reo (u sumnji riješiti u korist okrivljenog) , riješio u korist okrivljenih.

Međutim, za Apelacioni sud su ovi razlozi za oslobađanje nejasni i prihvatljivi, pa ističe da oružje podrazumijeva svaku napravu namijenjenu za izbacivanje projektila, kao što je to upravo i ovaj pištolj.

Ukazuje da trenutna neipravnost pištolja njemu ne oduzima svojstvo oružja, i napominje da oslobadajuća presuda zasnovana na toj činjenici ne može biti prihvaćena kao pravilna i zakonita.

Takođe, Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pogrešno cijenio presretnutu komunikaciju optuženih, kao i radnje krivičičnog djela za koje su optuženi.

U detaljnoj odbani na početku suđenja prošle godine Korbet je negirao vezu sa spornim pištoljem bez broja, navodeći da je on Vučeljića tražio da mu nabavi kamagru.

Korbet je uhapšen 31. januara 2018. u Vučeljičevom stanu, gdje je pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Tereti se, kao i ostala trojica optuženih, za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprijećena kazna zatvora do 12 godina.

Za Korbeta su mediji prenijeli da je zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "Foke", a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici "Foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije