Ex -Yu

Uklanja se sova iz Kikinde

Uklanja se sova iz Kikinde
Foto: Facebook | Uklanja se sova iz Kikinde
N.N.

KIKINDA - Vajar Jovan Blat iz Kikinde uradiće novu skulpturu sove od gline koja će zamijeniti stilizovanu koja je protekle nedelje izazvala podsmjehe i lascivne komentare u javnosti. On je gradu poklonio skulpturu visoku 2,4 metra, koja je postavljena na novi kružni tok na ulazu u grad.

Čim su fotografije objavljene na zvaničnoj Facebook stranici grada Kikinde uslijedili su dvosmisleni komentari, jer skulptura neke građane podsjeća na muški polni organ.

“Postojala je dobra namera. Uradio sam stilizovanu skulpturu mužjaka sove, izduženog, cevastog tela. Figura nije verna kopija sove ušare. Jasno je, s jedne strane, da svako ne razume savremenu umetnost, dok sam, s druge, imao izvesna tehnička ograničenja. Spreman sam da uradim novu skulpturu koja će biti verna kopija sove ušare onakve kakva je u prirodi”, kaže, za "Novosti", Jovan Blat, vajar Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Tera".

Fotografija koja je izazvala asocijacije brzo je uklonjena sa FB stranice grada, dok skulptura i dalje stoji na istom mjestu, a nova neće biti postavljena do kraja godine, jer je za njenu izradu, sušenje i pečenje potrebno nekoliko mjeseci.

“Ustupljen je prostor ‘Teri’ za jedno od mnogobrojnih umjetničkih djela, bez namjere da se bavimo ocjenom umjetničkog rada. Već godinama razvijamo veoma važan i jedinstven projekat muzeja velikih skulptura od terakote i to ćemo činiti i dalje”, saopšteno je, za "Novosti", u Gradskoj upravi.

Objavljivanjem fotografija glinene sove Gradska uprava je najavila "sovembar", jer se ovog mjeseca mnogobrojnim aktivnostima podsjeća na to da je Kikinda najveće zimovalište malih sova ušara ili utina na svijetu.

Slična rekacija javnosti bila i prije tri godina, kada je na gradski trg, pored pravoslavne crkve, postavljena betonska skulptura sove. Arhitekte su to nazvale incidentom i ruženjem zaštićenog gradskog jezgra. Ta sova je sa trga premještena kraj gradske pijace, gdje je i danas.

POVEZANA VIJEST:

Kikinda dobila statuu sove, građane asocira na nešto drugo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije