Ex -Yu

Ukrajinska pravoslavna crkva: Ukrajinci, učite od Crnogoraca

Ukrajinska pravoslavna crkva: Ukrajinci, učite od Crnogoraca
Foto: Ilustracija / Facebook | Ukrajinska pravoslavna crkva: Ukrajinci, učite od Crnogoraca

KIJEV - Jedinstvo vjernika u Crnoj Gori koji su masovno izašli kako bi zaštitili svoju Crkvu su primjer za sveštenike i vjernike Ukrajinske pravoslavne crkve, izjavio je portparol Ukrajinske pravoslavne crkve, protojerej Nikolaj Danilevič u komentaru za ukrajinske medije.

"Zamislite, od oko 630.000 stanovnika ove zemlje, 250.000 je izašlo na ulice i trgove u znak protesta protiv zakona. Tj. oko 40 odsto zemlje je izašlo na proteste. Kada sam bio sa episkopom Bariševskim, Viktorom u Crnoj Gori, vidjeli smo te proteste, vidjeli smo litiju, učestvovali smo u jednoj od tih litija kada su ljudi šetali i molili se. Shvatio sam da, bez obzira na to što u Ukrajini ima više pravoslavnih, mi, proporcionalno, ne možemo da se mjerimo sa Crnogorcima. U tom planu Crnogorci su primjer za nas", rekao je portparol UPC.

Danilevič je podsjetio da je u litiji koja je održana 2019. godine u Kijevu, povodom obilježavanja godišnjice krštavanja Rusa, izašlo oko 300.000 vjernika, što nije malo, ali za Ukrajinu ipak jeste.

"Po tome naše sveštenstvo i vjernici imaju šta da nauče od Crnogoraca", kaže Danilevič.

Prema riječima sveštenika, to i jeste zadatak Crkve – "što više propovijedi, formirati jake parohije, jačanje Crkve iznutra i pokazati snagu Crkve".

Pri tome, otac Nikolaj je naglasio da on ni u kom slučaju ne poziva za neki ustanak. Toga je bilo u istoriji Ukrajine, ali država treba da zna da "Ukrajinci dugo trpe, ali ako ustanu, ustanak će donijeti mnogo nesreće", objasnio je on.

Podsjetimo, mitropolit Kijevski Onufrije prisustvovaće litiji u Podgorici koja će biti održana 29. februara.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije